Nachtvliegen 2017

 Gilze Rijen 02 09 2013 Chinook D 663 JimmyvanDrunen
Foto: Jimmy van Drunen

Om missies veilig te kunnen uitvoeren, trainen helikopterbemanningen van het DHC het hele jaar door. Zowel overdag als bij duisternis. Dit kan tot middernacht, maar het streven is om alle helikopters om 23.00u weer veilig geland aan grond te hebben.

Voor de periode tussen april en oktober is toestemming verleend om vanaf vliegbasis Gilze-Rijen en vliegbasis Deelen in een aantal weken militaire vluchten uit te voeren voor oefendoeleinden bij duisternis tot uiterlijk 01.00u. Het betreft de weken 14, 17, 18, 23, 27 en 32. Er wordt voor het vliegen bij duisternis ook gebruik gemaakt van verschillende militaire oefenterreinen in Nederland.

Waarom training bij duisternis?

Om te kunnen blijven voldoen aan het vereiste niveau van geoefendheid voor inzet waar dan ook ter wereld oefenen helikopterbemanningen ook het vliegen bij duisternis. Veel training gebeurt in een vliegsimulator, maar praktijktraining blijft nodig.

Het oefenen in de avonduren bereidt de bemanningen voor op een breed scala aan missies. Nederlandse helikopters en het betrokken personeel zijn de laatste twee decennia onafgebroken ingezet en hebben hun bijdrage geleverd waar nodig. De jarenlange inzet in bijvoorbeeld Mali ten behoeve van de VN-missie MINUSMA, is echter eenzijdig geweest. De komende periode wordt daarom hard gewerkt aan het herstel van de brede inzetbaarheid. Er wordt getraind met ladingen in en onder de helikopter, het in- en uitstijgen van personeel en het landen in verschillende omstandigheden. De trainingen worden regelmatig gecombineerd met deelname door eenheden van de Koninklijke Landmacht of Koninklijke Marine.

Nieuwsbrief ontvangen?