Chinooks uit Mali terug op Gilze-Rijen


Bron: Defensie

Met een mooie lage fly-by meldde de C-17 Globemaster van NAVO-vliegbasis Pápa in Hongarije zich donderdag 23 maart 2017 boven Vliegbasis Gilze-Rijen. De cargo was de tweede van drie Chinook transporthelikopters uit Mali. De helikopters komen terug na ruim tweeënhalf jaar bijdrage aan de missie Minusma (Multidimensional Integrated Stabilisation Mission in Mali). De volgende vlucht met een Chinook staat ingepland voor april.

Chinook maart 2017 terug uit mali c17 lossenChinook maart 2017 terugkomst uit mali

De Chinooks krijgen na een grondige "post-desert-inspection" onderhoudsbeurt. De crews halen eerst de onderdelen uit het toestel om ze van stof en zand te ontdoen. De motoren, het landingsgestel en zeker ook de rotorbladen krijgen vervolgens het noodzakelijke onderhoud, na de vele landingen in het woestijnzand.

Achtergrond Minusma

De Verenigde Naties (VN) proberen de veiligheid en stabiliteit in Mali te herstellen. Dit gebeurt met de Multidimensional Integrated Stabilisation Mission in Mali (Minusma). Nederland leverde samen met meer dan 40 andere landen op verzoek van de Verenigde Naties een belangrijke bijdrage aan deze VN-missie. De Nederlandse bijdrage aan Minusma bestond vooral uit langeafstandsverkenners, inlichtingenpersoneel en politietrainers. Daarnaast zorgden de bemanningen van de Chinook helikopters voor transport van personeel en medische evacuaties, en de crews van de Apache helikopters voor het verzamelen van inlichtingen en beschermen van de eigen troepen.

De missie loopt sinds april 2014 tot de zomer van 2017. De Nederlandse militairen voeren in Mali vooral verkenningen uit en verzamelen inlichtingen. Die informatie gebruikt de commandant van de VN-missie om operaties voor te bereiden. De Nederlanders vormen daarmee de ‘oren en ogen’ binnen de VN-missie.

Nederland leverde tot januari van dit jaar ook 4 Apache-gevechtshelikopters. Deze toestellen verzamelden inlichtingen vanuit de lucht en beschermden grondtroepen. De Nederlandse bijdrage aan Minusma loopt eind dit jaar helemaal af.

 

Nieuwsbrief ontvangen?