Koning Willem-Alexander brengt werkbezoek aan het DHC

koning willem alexander op vliegbasis gilze rijen

Op vrijdag 27 oktober 2017 heeft koning Willem-Alexander een werkbezoek gebracht aan Gilze-Rijen. De Koning heeft zich verdiept in simulatoren die Defensie gebruikt om helikopterbemanning te trainen. Hij was zowel bij het Defensie Helikopter Commando (DHC) op vliegbasis Gilze-Rijen te gast als bij het tegenover liggende Gate2 (het kenniscentrum voor luchtvaart en industrieel onderhoud van Midpoint Brabant).

Bezoek aan vliegbasis en Gate2

Tijdens zijn bezoek werd Koning Willem-Alexander eerst ontvangen bij het DHC op de vliegbasis. Na een toelichting op ‘special ops’ van het DHC met het Korps Commando Troepen en uitleg over training en opleiding met behulp van simulatoren, volgde een demonstratie van trainen met een ‘doorgun-simulator’ op de vliegbasis zelf. Aansluitend bezocht de Koning Gate2. Sinds 2016 staan daar 2 simulatoren om een C-130 Hercules en een KDC-10 te vliegen.

Helikopterbemanning traint steeds vaker in simulatoren

De echte vlieguren zijn daardoor vaker te gebruiken voor complexere trainingen. Denk aan gezamenlijke missies met bijvoorbeeld commando’s of mariniers, met meerdere helikopters tegelijkertijd. In de toekomst kunnen ook meerdere simulatoren aan elkaar gekoppeld worden, waardoor het mogelijk wordt om met meerdere helikoptercrews tegelijkertijd op een locatie virtueel te trainen.

Voordeel van simulatoren is dat de omgevingsomstandigheden, zoals weer, verboden vlieggebieden en milieubeperkingen, geen rol spelen. Crisissituaties zijn hierdoor realistischer er beter te trainen. Bijkomend voordeel is een verminderde geluidsbelasting voor de omgeving van de vliegbasis.

koning willem alexander bij gate2

Foto's: Defensie

Nieuwsbrief ontvangen?