Cougar (S-442) terug in Nederland

Cougar op marineschip zr ms Rotterdam

2017 Atalanta S 442 terug IMG 20170910 WA0036Velen van ons zegt "missie Atalanta" weinig tot niets, terwijl er belangrijk werk wordt verricht door onze manschappen tijdens deze internationale samenwerking. Het Nederlandse marineschip Zr. Ms. Rotterdam opereert in de Gold van Aden (voor de kust van Somalië) voor de EU-antipiraterijmissie Atalanta. Het doel is om zeerovers te verstoren en ontmoedigen. Jaarlijks passeren zo'n 25.000 schepen het gebied. Piraten opereren tot een afstand van 750 kilometer uit de kust.

Defensie neemt sinds 2009 deel aan Atalanta en zag vanaf 2012 het aantal gekaapte schepen sterk dalen.Naast reactief optreden werkt men ook aan preventie en het trainen van bijvoorbeeld de lokale kustwacht van de Somalische provincie Galmaduc. Deelname van het marineschip en de Cougar (S-442) van vliegbasis Gilze-Rijen loopt in elk geval tot eind 2017.

Wapens maken plaats voor fotocamera's

Het marineschip is een hectische, maar georganiseerde omgeving. Tussen alle bedrijvigheid werkt de onderhoudsploeg van de Cougars van het 300sqn stevig door, want de Nederlandse Cougar is onmisbaar tijdens missie Atalanta. De S-442 wordt primair ingezet voor verkenningen langs de lange kunstlijn van Somalië. Elke vlucht worden foto’s genomen van bijvoorbeeld tentenkampen waar piraten kunnen verblijven.

2017 Atalanta Cougar 2142 2275

De loadmaster en rescue operator zitten achter hun boordwapens, maar tijdens ISR-vluchten (Intelligence Surveilance and Reconnaissance) zijn fotocamera's hun belangrijkste uitrusting. Hiermee maken ze gedetailleerde foto’s van dorpen en schepen om een inschatting van de dreiging te maken. "We zien tentenkampen, samenscholingen, boten die wel of juist niet uitvaren. En 1 keer langsvliegen is niet voldoende; dat is slechts een momentopname. We willen zien wat er verandert." Momenteel werken Nederland, Spanje en Italië met deze intell.

2017 Atalanta Cougar fotos vanuit de lucht

Een cougar met witte ramen

De uitvoerige training in extra veiligheidsaspecten, voorafgaand aan de missie, is geen overbodige luxe geweest. De benaming heeft vele uren doorgebracht in de simulator. Niet alleen om geluidsoverlast te beperken, maar vooral omdat Missie Atalanta stopt op de grens van land en water en de Cougar dus alleen boven water vliegt.

De hoge luchtvochtigheid en het zoute klimaat vergen continue onderhoud en alertheid. Soms zijn de ramen mat door al het zeezout. Het gaat overal in, op en tussen zitten. "Er is één helikopter aan boord (S-442), het is dus heel belangrijk dat die inzetbaar is." Een uitdagende taak voor de ongeveer 20 man van het 300sqn (bestaande uit vliegers, loadmasters en technische dienst). Daarnaast is er ook ondersteuning van sectie Inlichtingen, VUT, LSE en OGZ.

2017 Atalanta Cougar collage d170929sh1023

Cougar en marineschip terug in Nederland

Wanneer alles volgens plant verloopt, vaart Zr. Ms. Rotterdam op zondag 3 december de haven van Den Helder binnen.

2017 Atalanta Cougar d171005sh2400

Meer meer over de inzet van de Cougars in de Vliegende Hollander van november 2017, de Vliegende Hollander van oktober 2017 en op de webste van 300sqn. Hier komen ook de foto's vandaan.

2017 Atalanta d170923rf0034

Nieuwsbrief ontvangen?