Helikopters trainen bij duisternis

Chinook D 663 bij avond vluchten

Openstelling in voorjaar- en zomerperiode avondvluchten

week 15 – 18: openstelling tot 00:00 uur
week 19: openstelling op maandag tot 00:00 uur i.v.m terugkeer helikopter vanaf Vliehors (reservedag: dinsdag)
week 22: openstelling tot 23:00 uur
week 24: openstelling tot 00:00 uur
week 29 – 37: openstelling tot 00:00 uur

Na een periode van uitzendingen is het DHC in 2017 gestart om te werken aan het herstel van de brede inzetbaarheid. Ook in 2018 gaan ze daarmee verder. Om veilig te kunnen opereren, trainen helikopterbemanningen zowel bij daglicht als bij duisternis. Het hele jaar door kan dat tot uiterlijk 00:00 uur. Op deze manier kunnen helikopterbemanningen blijven voldoen aan het vereiste niveau voor het uitvoeren van (intern)nationale taken.

Vaak worden operaties in nachtelijke omstandigheden uitgevoerd. Het is daarom heel belangrijk dat helikopterbemanningen ook in het duister trainen. Tijdens trainingen in nachtelijke omstandigheden gebruiken de bemanningen geavanceerde nachtzichtkijkers om in het donker goed te kunnen zien en te trainen in het vliegen op lage hoogte. Het vergt daarom veel oefening om goed en veilig met deze nachtzichtkijkers te werken.

De gestationeerde transport- en gevechtshelikopters op vliegbasis Gilze-Rijen trainen op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag tot 00:00 uur en op vrijdag tot 16:30 uur. De vliegbewegingen vinden vooral plaats rondom militaire oefenterreinen, in de aangewezen laagvlieggebieden, in de directe omgeving van vliegbasis Gilze-Rijen, Maritiem Vliegkamp De Kooy in Den Helder en rondom Militair Luchtvaartterrein Deelen

Nieuwsbrief ontvangen?