Chinook zorgt voor veel blije gezichten op doofblinden event

Het DHC (Defensie Helikopter Commando) heeft op zaterdagmiddag 12 mei 2018 een CH-47D Chinook helikopter 'uitgeleend'. In één woord: Fantastisch! Zo omschrijft Peter Verschuren, voorzitter van de Rotary Club Geertruidenberg, het bezoek van de Chinook helikopter aan het doofblinden event in Raamsdonk. Rond 12:30 uur verscheen de Chinook (D-106) boven de A-59. Speciaal voor doofblinden bracht Defensie een bezoek aan het bijzondere evenement nabij de Lambertuskerk.

Chinook Lamertuskerk Raamsdonk 12 mei 2018 5158

Twee meter boven de grond

Het is moeilijk voor te stellen om zowel doof als blind te zijn. De wereld is dan heel klein en volledig afgezonderd van enig geluid of beeld. Alles gebeurt op basis van tasten en voelen. Zo ervaren doofblinden de omgeving om hen heen. Voor Gert de Kok (lid van de doofblinden commissie) een reden om een verzoek te sturen naar vliegbasis Gilze-Rijen. De club wilde een bijzonder evenement voor de doven, blinden en doofblinden organiseren dat speciaal voor hen op het lijf geschreven is. Een ervaring met wind, beweging en geluidstrilling. Een extreem laaghangende Chinook kan prima uit de voeten met zo'n wens.

Als je niets kunt zien of horen, kun je nog wel voelen. Zeker als je op een steenworp afstand staat van een hoverende Chinook helikopter die zo'n 2 meter boven de grond hangt. Het zorgde voor een veld vol blije gezichten.

Honderden handen voelen aan de Chinook

Direct na de landing naast de Lambertuskerk, gaat het technisch personeel aan de slag met het onderhoud van de Chinook. Naast dit leuke uitstapje, staat de crew namelijk ook stand-by voor assistentie bij eventuele bosbranden. Een niet zo'n bekende, maar wel belangrijke taak van de Luchtmacht. De menigte die netjes hebben staan wachten bij de landing, lopen massaal naar de helikopter om te onderzoeken waar de enorme wind vandaan kwam. Voor velen is het de eerste kaar dat ze een helikopter (zeker van dit formaat) kunnen aanraken.

Sabrina (van Operations) heeft in het begin haar handen vol om mensen voor warme onderdelen te behoeden, maar heeft alles onder controle. Ze is o.a. verantwoordelijk voor het verkennen van landingsplaatsen. Een helikopter van 15 ton zet je niet zomaar overal aan de grond. Sabrina legt vol enthousiasme uit waartoe de Chinook in staat is en beantwoord alle vragen van de nieuwsgierige bezoekers. Ongelooflijk om te zien met hoeveel energie alle persoonlijke begeleiders in gebarentaal uitleg geven aan de doofblinden. Omdat zij niets kunnen zien, voelen zij de gebaren die hun begeleiders maken. Bijzonder inspannend om op die manier te communiceren, maar iedereen lijkt te genieten.

Betrokkenheid van Defensie bij goede doelen

Het laten invliegen van een helikopter is niet bepaald 'even snel' geregeld. Gert de Kok heeft vele maanden in spanning moeten afwachten of zijn verzoek werd gehonoreerd. Slechts enkele weken geleden kreeg hij groen licht van Defensie. Geertruidenberg heeft een historie met militair vertoon en houdt die historie in stand via het gilde de 'Bergsche Battery'. Bij het organiseren van dit doofblinden evenement was dan al snel de link gelegd tussen militaire historie en de vliegbasis. Bij wijze van uitzondering, stelde de commandeur de helikopter een paar uur ter beschikking. De organisatie van de dag vond het prachtig dat het goed is gekomen. Echt uniek!

Tegen het einde van het bezoek, nemen de vliegers Selwyn en Jeroen weer plaats in de cockpit. Loadmaster Wouter is de "parkeersensor" van de Chinook en houdt aan de achterkant alles in de gaten. Veiligheid boven alles. Met een laatste draai boven de landingsplek, vliegen ze rond 14:30 uur weer huiswaarts naar vliegbasis Gilze-Rijen.

Niet iedereen is altijd even blij met laagvliegende chinooks, maar bij het zien van zoveel blije gezichten, zullen zelfs deze mensen ongetwijfeld even hun mening opzij hebben gezet. Een prachtige ervaring voor hele bijzondere mensen! Klasse Defensie!

Nieuwsbrief ontvangen?