Groot aantal DHC helikopters op oefening in de UK

Voor een militaire oefening op het gebied van elektronische oorlogsvoering zullen acht Nederlandse helikopters en 250 mannen en vrouwen van het Defensie Helikopter Commando naar het Verenigd Koninkrijk afreizen.
TAC UK

 

TAC-BLADE UK Oefening op Carlise Airport in Verenigd Koninkrijk.

Voor de zogeheten TAC BLADE-UK oefening, waarbij er op de Spadeadam range tactische oefeningen worden uitgevoerd zoals vliegen onder radardreiging, zullen er drie Nederlandse Chinooks, drie Apaches en drie Cougars tussen 21 februari en 8 maart in het Verenigd Koninkrijk verblijven. Vanaf het civiele vliegveld Carlisle Airport vliegen de helikopters op en naar naar de Spadeadam range. Deze oefening is al vaker hier met succes gehouden, wekle voor het laatst in 2016.

De volgende toestellen zijn op Donderdag 21 Februari, via Koksijde, naar de UK vertrokken:

Redskin 11 Flight: Q-05 , Q-09 , Q-14  

Grizzly 1,2,3, Flight: D-101 , D-664 , D-667  

Wildcat 1 :S-456 

NAF02: S-444

 

Range:

De Spadeadam range in Cumbria, in het noord-westen van Engeland, is de enige Europese trainingssite waar er geoefend kan worden voor elektronische oorlogsvoering. Zoals bijvoorbeeld het verstoren van radar of raketten door inzet van slimme apparatuur. Er wordt door zowel de Britse Royal Air Force (RAF), landmacht en zeemacht getraind, alsook door NATO-eenheden. Het gebied beslaat 3.878 hectare en is daarmee het grootste oefenterrein op land van de RAF. Het doel tijdens deze oefening TAC-UK is het trainen van militaire vliegers, helikopterbemanningen en ondersteunend personeel en het optreden in een omgeving met een hoge radardreiging. Om de oefeningen goed uit te voeren, is het voor de vliegers belangrijk om zo laag als mogelijk te vliegen en daarmee uit het beeld van de radar te blijven. De Chinook- en Cougar transporthelikopters proberen vijandige systemen te ontwijken en de Apache gevechtshelikopters streven ernaar de systemen uit te schakelen. Allereerst wordt er per type helikopter getraind om uiteindelijk met verschillende types en meerdere helikopters tegelijk missies te vliegen. Als de vliegers deze oefening naar behoren afronden zijn de diverse squadrons van de DHC weer aantal nieuwe combat ready vliegers en loadmasters rijker.

Geluidsbelasting:

Als direct gevolg van deze 15 dagen durende oefening in de UK, zal het aantal vliegbwegingen op Gilze Rijen een stuk lager zijn. Het onderbrengen van deze belangrijke oefeningen elders, zorgt voor een veel lagere geluidsbelasting rondom de brabanste basis. Hieruit blijkt maar weer dat dit een heikel punt blijft, en de DHC er zich bewust mee bezig houdt om haar directe buren te ontlasten.

Nieuwsbrief ontvangen?