DHC Apache Helikopters op schietkamp Duitsland

apache achteraanzicht

Donderdag 29 maart 2019

Vandaag zijn drie Apache gevechtshelikopters vanaf de thuisbasis Gilze-Rijen vertrokken voor een oefening in Duitsland onder de naam 'Redskin Strike'

Ze verblijven tot 12 april op de Duitse basis Celle voor schietoefeningen op het nabij gelegen oefengebied.

Gedurende de twee weken zullen de bemanningen zich verder bekwamen in het gebruik van de verschillende wapensystemen. 

Onder de vleugels en de romp heeft de Apache ophangpunten voor 2 verschillende typen (antitank)raketten. Daarnaast beschikt het toestel over een boordwapen.

Het boordwapen van de Apache is het Hughes M230 Chain Gun met maximaal 1.200 patronen. Het is een elektrisch 30mm-kanon met een vuursnelheid van 600-650 schoten per minuut. De munitie is ontworpen om bij inslag uit elkaar te spatten. De scherfwerking is dodelijk binnen een straal van 3 meter. De schutter richt het wapen met zijn helm. Dus door ergens naar te kijken wordt het wapen er op gericht. Ook kan deze worden ‘bestuurd’ door de diverse sensoren.

Hydra 70-raketten
De Apache voert in de standaarduitvoering maximaal 38 Hydra 70-raketten mee onder zijn vleugels. De 2,75 inch-raketten zitten per 19 in een zogenoemde rocketpod. Het ongeleide wapen is effectief tegen grondtroepen en (licht)gepantserde materieel. Het wordt ingezet ter ondersteuning van eigen grondtroepen.

De volgende AH-64D Apaches van 301 Sq zijn vertrokken vanaf vliegbasis Gilze-Rijen.

Q-08 als NAF08

 Q-22 als NAF22

 Q-26 als NAF26

Update: Op maandag 1 april is Q-19 als NAF19 vertrokken als aanvulling op de reeds aanwezige AH-64D Apache's op Celle.

Nieuwsbrief ontvangen?