300 Squadron gaat helpen na Orkaanschade Dorian Bahama's

Nederland levert noodhulp op de Bahama's nadat orkaan Dorian daar zeer grote verwoestingen aanrichtte. De marine stuurt de schepen Zr.Ms. Johan de Witt en Zr.Ms. Snellius met marinierseenheden van het Korps Mariniers die kant op. Samen met twee Cougars van het 300 Squadron, onderdeel van het Defensie Helikopter Commando van de Koninklijke Luchtmacht.  Vanaf 11 september zijn ze ter plekke op de eilanden en zullen dan worden ingezet om snel hulp te kunnen bieden op moeilijk bereikbare gebieden. 

22082017 GLV5 Apache 301sq HermenGoud 018687

Door de Cougar is de inzet van zowel het Korps Mariniers alsmede Landmacht militairen van de Genie snel en trefzeker. De helikopters die ingezet worden betreffen de Cougars met registratienummer S-419 en S-442.

De eenheden van de Marine waren al in het Caribisch gebied vanwege de oefening "Caribbean Coast" die op 9 september zou beginnen en nu ingehaald is door de actualiteit.

Om de vier jaar organiseert Defensie een grootschalige humanitaire oefening in het Caribisch gebied. Defensie oefent juist daar, en in het orkaanseizoen, zodat het zo realistisch mogelijk is. De militairen trainen daarom ook op meerdere eilanden, gezamenlijk met lokale en civiele autoriteiten. Caribbean Coast vindt dit jaar plaats op Sint Maarten, Saba, Bonaire, St. Eustatius en Curaçao.

Caribbean Coast is een Nederlandse oefening, met deelname van marine, luchtmacht en landmacht. Er doen vier marineschepen mee. Naast Zr.Ms. Johan de Witt zijn dat: Zr.Ms. Snellius, ZrMs Groningen en Zr.Ms. Pelikaan. Deze schepen zijn al in het gebied. De Koninklijke Luchtmacht neemt deel met drie helikopters en de Koninklijke Landmacht stuurt ondersteunende eenheden van de genie, geneeskunde en civiel-militaire samenwerking. In totaal doen ruim 700 Nederlandse militairen mee. Daarnaast nemen aan deze oefening Franse en Duitse militairen deel.

Tijdens Caribbean Coast oefenen de militairen op het evacueren van burgers in nood, het bereikbaar maken van getroffen gebieden, het bewaken van de openbare orde en veiligheid en het bieden van directe noodhulp aan slachtoffers van natuurgeweld. Daarbij komen ook het structureren van een goede crisiscommunicatie en het handhaven van de openbare orde en veiligheid bij een natuurramp aan de orde.

 

Bron : 300 Sq facebookpagina, Defensie.nl 

Foto : © Luchtfotoarchief Vliegbasis Soesterberg

Nieuwsbrief ontvangen?