Boeing levert eerste KLu CH-47F MYII CAAS

Gilze Rijen, 3 april 2020

Recent is de eerste Boeing CH-47F MYII CAAS afgeleverd aan de Koninklijke Luchtmacht. Dit is de eerste van 14 nieuwe Chinook helikopters die tussen nu en 2021 aan de luchtmacht worden geleverd.

klu chinook

 


Volgens het persbericht benadrukte Andy Builta, vice president Cargo & Utility Helicopters en tevens H-47 programmamanager, het belang wat de Luchtmacht hecht aan een tijdige levering van de bestelde Chinook helikopters. Door de huidige Corona crisis is het echter onduidelijk wanneer en/of de afgesproken leveringen op tijd zullen plaats vinden. Het eerste bekende serial van de nieuwe CH-47F MYII CAAS is D-472, een tweede heeft inmiddels een proefvlucht gemaakt, het serial hiervan is nog niet bekend. 

Verschillen met de huidige CH-47F.

Het nieuwe type F verschilt uiterlijk van de huidige F versie door het ontbreken van de weerrader, waardoor de neus van de helikopter korter is. Een ander opvallend verschil is het kleurenschema, het Woodland Desert Sage schema. Om kosten te besparen worden de Chinooks conform de US Army standaard gebouwd.

Later worden de specifieke Nederlandse wensen toegevoegd, zoals de crashbestendige stoelen in de cockpit en een VHF-radio (very high frequency) voor beveiligde communicatie met Nederlandse eenheden. Ook worden ze voorzien van het fast-rope systeem voor special forces operaties.

Een FLIR, zoals nu mogelijk is bij de huidige F-modellen, is nog niet voorzien. Door het Common Avionics Architecture System (CAAS) is uitwisseling met overige Chinook (MYII CAAS) gebruikers mogelijk, evenals het informatie uitwisselen met andere eenheden voor een actueel en nauwkeurig beeld van de plaatselijke situatie.

Op de vliegbasis Gilze-Rijen waren twee CH-47F's ingedeeld bij het 298 Squadron.

In maart 2019 zijn beide F modellen vanaf Antwerpen verscheept naar Boeing om te worden omgebouwd naar de nieuwe MYII CAAS standaard. Hierbij zullen zo'n 2500 onderdelen worden hergebruikt en zal het Advanced Cockpit Management System (ACMS) vervangen worden door CAAS. 

In totaal zal de Koninklijke Luchtmacht na 2021 over 20 identieke CH-47F's beschikken, waarvan er 5 op de Amerikaanse basis Fort Hood gestationeerd zullen worden. 15 stuks worden ingedeeld bij het 298 Squadron op de vliegbasis Gilze-Rijen. 

Nieuwsbrief ontvangen?