Overdrachtsceremonie nieuwe Chinook helikopter

Gilze-Rijen 12 april 2021

Woensdag, 14 april, wordt de eerste nieuwe CH-47F MYII CAAS officieel overgedragen aan het Defensie Helikopter Commando. Vanwege de coronamaatregelen wordt de ceremonie kleinschalig gehouden, waarbij demissionair Staatssecretaris van Defensie Barbara Visser en de Directeur Defensie Materieel Organisatie, vice-admiraal Arie Jan de Waard aanwezig zullen zijn. Het DHC had ons graag betrokken bij de overdracht van het eerste toestel, echter, gezien de huidige COVID maatregelen, gaat dat helaas niet.

De commandant DHC doet een dringend beroep op alle fans en spotters om niet naar de basis te komen en ‘aan de hekken’ buiten de basis te gaan staan voor foto’s. Wij zijn in gesprek met DHC om te kijken naar een later moment in het jaar, zodra er minder beperkingen en meer vrijheden zijn, om deze nieuwe helikopters van dichtbij te komen fotograferen. 

jan klijs D472 472

 Full stop van Grizzly92 op Gilze-Rijen. Na de landing op 1 april 2021 is de D-472 niet meer vliegend waargenomen. © Jan Klijs, EHGR 01-04-2021

Uit het persbericht, verstuurd door de KLu ;

Met het overdragen van de eerste Chinook krijgt de Koninklijke Luchtmacht stapsgewijs de beschikking over een moderne, toekomstbestendige transporthelikoptercapaciteit die voor (inter)nationale partners en samenwerkingsverbanden waar ook ter wereld kan worden ingezet. Vijftien helikopters worden gestationeerd bij het 298 squadron op vliegbasis Gilze-Rijen. De andere vijf zijn permanent ingedeeld bij 302 squadron in Fort Hood, Texas, waar Nederlandse helikopterbemanningen trainen.

Met de start van het project Vervanging en Modernisering Chinook is in 2015 besloten om de huidige elf CH-47-D Chinook helikopters te vervangen door nieuwe helikopters en de zes CH-47F toestellen te moderniseren tot de zelfde standaard. Daarbij is de Chinook vloot met drie nieuwe toestellen uitgebreid tot in totaal twintig.

Kijk mee
U kunt de ceremonie woensdag 14 april a.s. live meebeleven en volgen vanaf 14.30 uur via:bit.ly/youtubeluchtmacht
 

 

 

Nieuwsbrief ontvangen?