DHC Chinook maakt allerlaatste operationele vlucht

Gilze-Rijen,22 december 2021

Na 26 jaar operationeel vliegen met de CH-47D Chinook transport helikopter is daar vandaag een einde aan gekomen.

Onder call sign Grizzly 47D vloog de Chinook met het registratienummer D-667 de allerlaatse operationele vlucht van de "Delta" versie.

Gelukkig is hiermee het vertrouwde geluid niet verdwenen, de afleveringen van de nieuwe CH-47F MYCAAS II zijn namelijk in volle gang.

 

D667 klein Edward Antonissen

D-667 neemt op de GLV-5 afscheid van de verzamelde GRAS-spotters. Foto Edward Antonissen

 

Vanmorgen vroeg stonden een groot aantal spotters al klaar op de Oirschotse Heide om een glimp op te vangen van de D-667 op zijn laatste bezoek aan het laagvlieggebied. 

Op dit 1440 hectare grote gebied houdt de Koninklijke Luchtmacht met regelmaat laagvliegoefeningen met de DHC helikopters. Ruimte genoeg dus om veilig afscheid te nemen van dit werkpaard dat in 26 jaar tijd een grote schare fans heeft gekregen.

"Rodney", zoals de bijnaam luidt van de D-667, maakte een laatste landing in het zand en nam daarna afscheid met een uitbundig zwaaidende crew. Na een tankstop op vliegkamp de Kooy was een korte stop voorzien bij het Nationaal Militair Musuem. Het NMM maakt er geen geheim van dat men wel heel erg graag een Chinook in de collectie wil hebben. D-666 was hierbij veruit favoriet, deze blijft echter bewaard op de vliegbasis Gilze-Rijen zelf. Extra leuk dus dat onder het oog van velen de Chinook het platform voor het museumgebouw aandeed.

Vervolgens werd de vlucht vervolgt, vergezeld inmiddels door twee CH-47F's, de D-480 en D-472, naar de vliegbasis Gilze-Rijen. Na een afscheidspass is er uiteindelijk geland op de vliegbasis Woensdrecht, waar de Chinook opgevangen is door het LCW om ontmanteld te worden. Om misschien ooit onderdeel te worden van de uitgebreide collectie in het Nationaal Militair Museum.

Nieuwsbrief ontvangen?