Commando wisseling DHC

Geplaatst: 21/08/2012
Commodore-vlieger Theo ten Haaf heeft maandag 20 augustus op de vliegbasis Gilze Rijen het commando over het Defensie Helikopter Commando overgedragen aan zijn opvolger Commodore-vlieger Jan Willem Westerbeek. Ranggenoot Westerbeek bekleedde tot voor kort de functie van Hoofd Plannen van de Directie Operaties op het Ministerie van Defensie in Den Haag. Commodore-vlieger ten Haaf wordt plaatsvervangend Directeur Operaties van de Directie Operaties bij het Ministerie van Defensie.
 
Het Defensie Helikopter Commando werd op 4 juli 2008 opgericht met Ten Haaf als eerste commandant. In zijn afscheidsspeech memoreerde hij dat er sinds die tijd “er geen enkele dag is geweest dat we niet bezig waren met het uitvoeren van operaties.” Naast de inzet in Nederland en rond Somalië, betrof dat onder meer ook bescherming en ondersteuning van Nederlandse en coalitietroepen in Afghanistan met Apaches, Chinooks en Cougars en de inzet van een Lynx voor drugsbestrijding en kustwachttaken in de West. Volgens Ten Haaf behoorde destijds het verhogen van de effectiviteit van helikopteroperaties en meer efficiency door het reduceren van staven en overhead tot de hoofddoelstellingen om het DHC op te richten. Het kwam tevens het bereiken van meer standaardisatie in helikoptertraining en  -procedures ten goede. Op de vraag of dat is gelukt geeft Ten Haaf een volmondig “ja”. Ten Haaf: “Was het allemaal koek en ei? Nee. De financiële problematiek bij Defensie heeft ons hard geraakt” zei hij doelend op de tekorten aan reservedelen waardoor er teveel helikopters aan de grond hebben gestaan en staan. Ook het afstoten van de Cougars als bezuinigingsmaatregel stelde hij aan de orde. “De recente oproep van minister Hillen om niet verder te snijden in de krijgsmacht daar deze anders invalide wordt en de visie en effort van Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Sander Schnitger om de luchtmacht weer op orde te brengen, is mij en mijn mensen uit het hart gegrepen.”
 
Onder toeziend oog van diverse (militaire) genodigden, waaronder ook prof.mr. Pieter van Vollenhoven en Generaal-majoor vlieger Claude Van de Voorde, Commandant van de Belgische Luchtcomponent, werd de DHC-vlag symbolisch overhandigd aan commodore-vlieger Westerbeek. De militaire ceremonie werd afgesloten met een fly-by van diverse helikopters, gevolgd door een saluut van een Apache door het Apache Demo Team.
 
Bron: Sectie Communicatie vliegbasis Gilze-Rijen en eigen nieuwsgaring

Nieuwsbrief ontvangen?