Helikopters gaan weer avondvliegen

28/08/2013 - Helikopterbemanningen van de Koninklijke Luchtmacht beginnen vanaf maandag 2 september met het jaarlijks avondvliegprogramma. Zij bereiden zich voor op een eventuele inzet waar ook ter wereld en moeten hun taken ook bij duisternis kunnen uitvoeren.
 
In het najaar en in de winter wordt het vroeger donker. Doordat de avonden langer zijn levert het trainen in deze periode de meeste trainingswaarde op. De avondvluchten vinden daarom voornamelijk in het najaar plaats, zoals dat ook in voorgaande jaren het geval was. Er wordt in principe gevlogen op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag tot uiterlijk 23.00 uur. De trainingen vinden voornamelijk plaats in de directe omgeving van vliegbasis Gilze-Rijen en Militair Luchtvaartterrein Deelen, maar de trainingsvluchten kunnen ook elders in Nederland worden uitgevoerd. Tijdens het uitvoeren van missies staat veiligheid voorop. Het veilig vliegen met nachtzichtapparatuur is iets wat vaak moet met worden beoefend. 
Foto: Alex van NoyeNiet alleen helikopterbemanningen trainen het vliegen bij duisternis  Ook de vliegers van F-16 gevechtsvliegtuigen van de vliegbases Leeuwarden en Volkel trainen hiervoor. Zij doorlopen vanaf het najaar 2013 tot het voorjaar 2014 een avondvliegprogramma.
 
Trainen is voor personeel van de Koninklijke Luchtmacht van essentieel belang om te zijn voorbereid op een inzet waar ook ter wereld. Zo staan helikopterbemanningen dag en nacht paraat voor medische evacuaties in Nederland en kunnen zij de civiele brandweer ondersteunen bij het blussen van een (natuur)brand. In het buitenland ondersteunen de helikopters de antipiraterijmissie Atalanta in de Hoorn van Afrika en counterdrugsoperaties in het Caribisch gebied. In het recente verleden heeft de luchtmacht een belangrijke bijdrage geleverd aan missies in bijvoorbeeld Irak en Afghanistan.
 
Bron: Ministerie van Defensie

Nieuwsbrief ontvangen?