Eerste Apache Block II overgedragen

14/11/2013 - De Nederlandse vloot van Apache-gevechtshelikopters wordt de komende jaren ingrijpend gemoderniseerd. Bij de Boeing productiefaciliteit in het Amerikaanse Mesa is vandaag de eerste zogeheten 'Block II' Apache overgedragen aan de Defensie Materieel Organisatie.

De Apache krijgt een flinke opwaardering, zowel op het gebied van software als hardware. De eerste Apaches werden in 1997 ingevoerd. Deze modificatie brengt ze up to date. De gevechtshelikopters zijn hiermee weer helemaal interoperabel met andere landen die de Apache gebruiken. Dit betekent dat de verschillende toestellen zonder problemen met elkaar kunnen communiceren en samenwerken.

Foto: BoeingHet 'elektronisch hart' van de gevechtshelikopters wordt met deze modernisering flink opgepompt. De bemanning beschikt op de Block II Apache over betere en snellere processoren. Ook is een aantal analoge systemen, zoals de videorecorder, vervangen door digitale. Daarnaast wordt identificatieapparatuur om vriend en vijand uit elkaar te houden, verbeterd dan wel aangebracht. Dit geldt zowel voor vliegtuigen, Identification Friend or Foe genoemd, als grondtroepen, Blue Force Tracker. Dankzij laatstgenoemde modernisering zijn de vliegers beter op de hoogte van dreigingen en kunnen daar dus ook sneller op inspelen. Daarnaast verkleint de apparatuur de kans op eigen vuurincidenten. De samenwerking met collega's in de lucht en grondtroepen is door de modernere dataverbindingen ook sterk verbeterd.

Alle 29 Nederlandse Apaches doorlopen dit modificatieprogramma. Fabrikant Boeing neemt de 8 in de Verenigde Staten gestationeerde gevechtshelikopters voor zijn rekening. De overige toestellen krijgen hun opwaardering op het Logistiek Centrum Woensdrecht. Naar verwachting is de Apachevloot in 2017 volledig aangepast.

Bron: www.defensie.nl

Nieuwsbrief ontvangen?