Apaches operationeel in Mali

Foto: Mark de Greeuw02/06/2014  - De vier Apaches waren al sinds eind mei operationeel vanaf het Nederlandse Camp Castor in Mali, maar sinds vandaag vallen ze officieel onder het commando van de Multidimensional Integrated Stabilisation Mission in Mali (Minusma).

Voorzien van witte UN bestickering en gedeeltelijk gedemonteerd stonden de Apaches al geruime tijd op Gilze-Rijen geparkeerd totdat de Antonov 124 ze per tweetal op 8 en 10 mei overvloog naar Mali. Op het vliegveld van Bamako werd het transporttoestel opgewacht door speciaal ingevlogen technici van het 301 Squadron. Zij hadden een kleine hangar ter beschikking om de twee Apaches op te bouwen, zodat ze na een testvlucht overgevlogen konden worden naar het Nederlandse kamp bij Gao. Het eerste tweetal arriveerde daar op 16 mei.

Foto: Mark de GreeuwHet helikopterdetachement bestaat uit ongeveer 60 militairen van het Defensie Helikopter Commando. In het uitzendgebied zijn de Apaches bijzonder welkom aangezien de toestellen met hun sensoren een groot aandeel hebben in het verzamelen van inlichtingen voor MINUSMA. Daarnaast kunnen ze worden ingezet voor bescherming en ondersteuning van de grondtroepen.

In oktober zal het detachment worden uitgebreid met drie Chinooks voor medische evacuatie en 70 man personeel. Tot die tijd zullen Franse troepen van operatie Serval voor eventuele medische evacuatie zorgen

De missie in Mali staat voorlopig gepland tot eind 2015. Erg veel wisselingen op helikoptergebied hoeven we niet te verwachten aangezien de Apaches van tevoren allemaal faseonderhoud hebben gekregen, zodat ze in het missiegebied twee jaar met minimaal onderhoud vooruit kunnen.

Tekst: Edwin de Greeuw / Foto's: Mark de Greeuw

 

Nieuwsbrief ontvangen?