2009.03.14 | Basisbezoek Wittmund (D)

Op uitnodiging van onze vrienden van Panoravia zijn we met een aantal leden welkom om deel te nemen aan een bezoek aan de Duitse Basis Wittmund. Dit bezoek zal al op korte termijn zijn en wel op Woensdag 4 Maart a.s, en zal de hele dag duren. 

Iedereen zal dit vette veld ongetwijfeld kennen: Het laatste F-4 Phantom veld van de Duitse Luchtmacht en natuurlijk een aantal Skyhawks van BAe. Natuurlijk mag er deze dag volop geplaat worden en ook schrijven is geen probleem. 

Gastvrij als de Duitsers zijn mogen we tussen de middag ook aanschuiven voor de lunch, hiervoor dient wel ongeveer 4,00 euro betaald te worden. Wil je mee naar dit bezoek geef je dan snel op bij het bekende adres, maar wel voor 22 februari a.s.

LET WEL OP: VOL=VOL

2009.04.30 | Basisbezoek Beauvechain (BE)

Koninginnedag = Beauvechaindag!!

Ook dit jaar zijn we weer welkom op het Belgische Trainingsveld Beauvechain om hier de marchetti's te platen. Natuurlijk zullen we ook de nog stored staande Fouga's bezoeken.

Hopelijk zijn er tijdens het bezoek ook nog een paar alphajets aanwezig, waarvan het merendeel nu op Cazaux te vinden is. En met een beetje geluk komen we franse Alpha jets tegen die hier regelmatig over de vloer komen.

Dit bezoek zal zijn op woensdag 30 april a.s. Ja inderdaad, dan is het Koninginnedag. Ik heb dit speciaal zo gepland omdat dit voor vele een vrije dag is en je dit dan geen vakantiedagen kost, en gelukkig vliegen de Belgen gewoon door. Bezoeken in het verleden hebben geleerd dat dit bezoek echt perfect is voor zowel de fotografen als de nummertjes mensen. Met als klapper natuurlijk het fotograferen vanaf boven op de hangaar. Vele van jullie hebben ongetwijfeld de schitterende platen voorbij zien komen.

Tijdens het bezoek wordt bijna altijd geprobeerd om alle kisten die op het veld aanwezig zijn te bezoeken en natuurlijk wordt het museum ook niet vergeten. Traditiegetrouw zal er tussen de middag geluncht worden in de mess, hiervoor wordt wel een kleine vergoeding gevraagd. Kortom alle ingrediënten om er en zeer leuke dag van te maken.

Zoals de planning er nu uit ziet zal dit bezoek duren van 09:00 tot 13:00 om vervolgens in de middag,als het goed is, welkom te zijn op Melsbroek. Een schitterende combi dus met 2 vliegen in 1 klap...:-) Wil je mee naar dit leuke bezoek geef je dan uiterlijk voor 1 april a.s op bij het bekende adres....

Tot slot nog een oproep aan onze jongere leden of hen zonder auto of rijbewijs. Schroom niet om jezelf gewoon op te geven. De GRAS REIZEN zal er alles aan doen om te zorgen dat je met iemand mee kan rijden. Dit geld natuurlijk voor al onze bezoeken!


 

2009.04.30 | Basisbezoek Melsbroek (BE)

Het was al eerder ter spake gekomen maar nu is het gelukkig definitief.

Op 30 april a.s (ja , Koninginnedag) zijn we in de middag welkom op de Belgische Transport Basis Melsbroek. Hier vind je de gehele belgische transport vloot en ook een klein detachment met rijkswacht helikopters. Ook vind je op dit veld met grote regelmaat buitenlandse transportkisten en VIP-toestellen welke hier komen i.v.m het NATO hoofdkwartier in Brussel.Tijdens het bezoek is het toegestaan om te fotograferen en natuurlijk mag je ook schrijven.
Zoals bekend zijn we deze dag in de ochtend welkom op Beauvechain dus een super combi .

Wil je mee naar dit bezoek geef je dan uiterlijk voor 1 April a.s op bij het bekende adres.

Let op: Indien je je al had opgegeven voor Beauvechain dien je dit ook nog voor dit bezoek te doen.

2009.05.14 | Basisbezoek Vliehors Range (NL)

Donderdag 14 Mei as. zijn we welkom op de Vliehors Range.   Vele van jullie zullen hier van weleens hele vette platen gezien hebben. Dus dit is de kans om ze zelf eens te proberen te maken. Uiteraars is fotograferen toegestaan.

Omdat de waddeneilanden niet heel makkelijk per auto bereikbaar zijn dien je er wel rekening mee te houden dat je ook per boot zal moeten, en deze kosten zijn voor eigen rekening. Verder zal onze begeleider er ter plekke alles aan doen om ons wat spectaculaire platen te laten maken. Echter kunnen wij natuurlijk ook niks doen aan het weer of missie planning.

Wil je mee naar dit super bezoek geef je dan uiterlijk op voor 8 mei a.s bij het bekende adres. Doe dit snel want de plaatsen zijn zeer beperkt.

LET OP: VOOR DIT BEZOEK ZAL GELOOT WORDEN!

2009.06.05 | Basisbezoek FAF Cognac (F)

Met trots kan ik jullie meedelen dat we wederom een zeer leuk bezoek hebben in Frankrijk. Op vrijdagochtend 5 Juni zijn we weer welkom op de Franse trainingsbasis Cognac. Op dit veld, wat in de buurt van bordeaux ligt,staan een kleine 60 epsilons die normaal gesproken de pannen van het dak vliegen. Tijdens een eerder bezoek werden hier maar liefst 86 kisten gezien, waarvan ook in storage.

Tot nu toe is het ook toegestaan om te fotograferen. Natuurlijk is het voor de nummertjes spotters ook zeer ideaal. Dit is echt een bezoek waarbij alles kan en mag. Mocht je twijfelen aan de afstand, welke inderdaad zeer groot is, dan help het wellicht dat in dat zelfde weekend er ook een Opendag is op Cazaux. Oftewel dit is perfect te combineren. Wellicht is dit de laatste keer op dit veld te bezoeken want de meeste TB-30's gaan eruit om vervangen te worden door civiele pruttels.

2009.06.15 | Basisbezoek FAF St.Dizier (F)

Ik ben weer blij dat ik ook jullie dit jaar weer een zeer leuk bezoek in Frankrijk kan aanbieden. Op maandag 15 Juni a.s. hebben wij de primeur om als eerste Spottersvereniging Rafales te komen platen op de Franse basis Saint Dizier. Op dit veld wat in het midden/noorden van frankrijk ligt staan EC01.007 en EC01.091 welke vliegen met de Rafale B en C. Altijd leuk dus.

Voor zover het er nu voorstaat is fotograferen toegestaan evenals het schrijven van nummertjes. Voor de mensen die denken dat het nogal een flink eind van huis is is het wellicht een goede optie om dit bezoek te combineren met de Opendag op Tours en de Air Salon op Le Bourget op de zondag de 14e ervoor. Wil je mee naar dit zeer leuke en unique bezoek geef je dan uiterlijk voor 15 Mei a.s op bij het welbekende adres! Ben wel snel want VOL=VOL

2009.06.18 | Spottersdag Opendagen Volkel (NL)

Op 19 en 20 juni 2009 organiseert de Vliegbasis Volkel de Open Dagen van de Koninklijke Luchtmacht. De dag vooraf aan de Open Dagen, op donderdag 18 juni, wordt er een spottersdag georganiseerd. Deze dag komen diverse vliegtuigen binnen en zullen enkele demoteams hun show nog eenmaal beoefenen. De dag begint tussen 08.00 en 09.00 uur en eindigt om 17.00 uur.

Nabij de startbaan is een spottersplaats ingericht vanwaar een perfect uitzicht over de baan genoten kan worden. Daarnaast is er op deze locatie een tribune gesitueerd welke gebruikt kan worden voor fotografie. De ingerichte locatie beschikt over de nodige sanitaire voorzieningen en er is gelegenheid voor het nuttigen van een kop koffie en snack (kosten voor eigen rekening). Trappen en andere rolstijgers als mede hoogwerkers zijn liever niet welkom, mocht je ze toch meenemen graag achteraan gaan staan. Hier wordt op toegezien!

LET OP: Vanaf woensdag 17 Juni zijn beide baankoppen afgesloten voor spotters, dus wordt het hier moeilijk scoren!!

Deze dag zal een kleine bijdrage van 1,00 euro gevraagd worden, welke voldaan dient te worden bij aanvang.

Wil je deelnemen aan deze Spottersdag geef je dan snel op bij het bekende adres, want VOL=VOL en doe dat met de volgende gegevens: Dit wel uiterlijk voor 28 Mei a.s.

2009.06.25 | Basisbezoek GAF Lechfeld (D)

Zoals bekent probeer ik leuke bezoeken altijd te combineren met speciale evenementen zoals oefeningen en grote Opendagen.
De RIAT is daar een goed voorbeeld van om zo veel mogelijk te combineren.
Ook nu heb ik goed nieuws voor de personen die gaan afreizen naar de Airpower op Zeltweg in Oostenrijk. Hier zal op 26 en 27 Juni a.s een grote Opendag gehouden worden.

De dag ervoor, donderdag 25 Juni a.s. zijn we welkom op de Zuid Duitse Basis Lechfeld. Dit veld is de thuisbasis van JBG-32 met zijn vele Tornado's. Normaal gesproken is hier jaarlijks een Spottersdag tijdens de oefening Elite, helaas gaat deze dit jaar niet door.Zoals ik al eerder zei is Lechfeld normaal gesproken een zeer goede gastheer en weet precies wat wij spotters willen.
Dus ben je van plan om naar Zeltweg te gaan dan is dit super te combineren met dit zeer leuke bezoek op Lechfeld wat toch op de route ligt naar Oostenrijk. Wil je mee geef je dan uiterlijk op voor 10 Mei a.s bij het bekende adres.

2009.07.16 | Basisbezoek RAF Odiham (UK)

Wederom een leuk bezoek op een helikopterveld in de UK. Op donderdagmiddag 16 Juli a.s zijn we welkom op RAF ODIHAM. Dit veld is de thuisbasis van de RAF Chinook vloot. Tevens is er een Special Operations Squadron met wat gazelles en lynxen en tenslotte een kleine VGS met gliders.

Fotograferen is deze middag toegestaan en ook het schrijven van nummers is geen probleem. Wil je mee naar dit leuke bezoek geef je dan z.s.m op bij het bekende adres en wel uiterlijk voor 1 Juni a.s

2009.07.17 | Basisbezoek RNAS Yeovilton (UK)

Op vrijdagochtend de 17  juli zijn we wederom welkom op RNAS YEOVILTON. Op dit grootste Navy veld wat de Engelse rijk zijn vind je veel types die bij de Royal Navy vliegen. Zoals diverse types Sea King, diverse types Lynx, de Hawks van de FRADU en ook nog een paar Jetstreams. Fotograferen is geen probleem, laat staan het schrijven van nummertjes. Vorige jaren was dit echt een type bezoek waarbij alles kon en mocht, dus we weten wat we kunnen verwachten. Ook brengen we een bezoek aan de historische vlucht aldaar. Hopelijk is dit jaar wel het weer iets beter.
Voor de liefhebbers is er bij het veld ook nog een groot museum welk je natuurlijk ook kunt bezoeken. Dit wel buiten het basisbezoek om natuurlijk.

Voor de twijfelaars: De kans is zeer groot dat er nog meer leuke bezoeken gaan volgen rondom de RIAT, welke is op 18 en 19 juli a.s.

Dus ga je naar de RIAT en wil je mee naar dit zeer leuke bezoek geef je dan z.s.m op bij het bekende adres.

Doe dit wel volgens het boekje natuurlijk en uiterlijk voor 1 juni a.s.
Maar vergeet niet Vol=Vol

2009.07.21 | Basisbezoek RNAS Culdrose (UK)

Wederom heb ik een leuk bezoek in Engeland in de aanbieding.
Zoals bekend zijn we reeds welkom op het grootste Navy veld van de engelsen, namelijk Yeovilton. Nu zijn we gelukkig ook welkom op RNAS CULDROSE en wel op dinsdagochtend 21 juli a.s. Dit hebben we mede te danken aan mijn goede contacten op Yeovilton, oftewel de begeleidster van onze bezoeken daar de afgelopen paar jaar. Zij heeft dit mede voor ons mogelijk gemaakt. Het bezoek zal in de zelfde trent zijn zoals we gewend zijn op Yeovilton, alles kan en mag....

Van Culdrose ontving ik een lijstje van wat we kunnen verwachten tijdens het bezoek:

 • 771Sqn = 8 x Sea King HU.5 waarvan enkele met speciale paint i.v.m 100 jaar Navy
 • 750Sqn = 9 x Jetstream T.2
 • 814Sqn = 5 x Merlin HM.1
 • 820Sqn = 5 x Merlin HM.1
 • 824Sqn = 10 x Merlin HM.1 (training)
 • 829Sqn = 7 x Merlin HM.1
 • 849/854/857Sqn = 10 x Sea King AsaC.Mk.7
 • FRADU = 13 x Hawk T.1     

Verder bezoeken we ook de Technische School aldaar, de 626 VGS en het DUMMY Deck.

Het ziet er dus naar uit dat het een schitterend bezoek gaat worden. En als je ook mee gaat naar Yeovilton kun je weleens 95% van de Navy helikopters zien. Voor de twijfelaars is het sowieso al een super weekend om in de UK te zijn, en ik ben ook nog bezig met andere leuke bezoeken. Zo ziet het er momenteel uit:

 • Vrijdag 17 Juli: Bezoek YEOVILTON
 • Zaterdag 18 Juli: RIAT
 • Zondag 19 Juli: RIAT
 • Maandag 20 Juli: Departure day RIAT maar we zijn ook met bezoeken bezig
 • Dinsdag 21 Juli: Bezoek CULDROSE

Dus wil je mee naar dit zeer leuke en unieke bezoek geef je dan z.s.m met de juiste gegevens op bij het bekende adres.
LET OP: Het aantal plaatsen voor dit bezoek is wel beperkt!!

 

2009.07.23 | Spottersdag GAF Büchel (D)

Vandaag ontving ik van de Duitse basis Buchel een uitnodiging om met een aantal leden deel te nemen aan de Spottersdag aldaar welke op 23 Juli van dit jaar zal zijn.

Dit veld is de thuisbasis van JBG-33 met zijn Tornado's welke deze dag ook gewoon zullen vliegen.
Tevens proberen ze nog wat bezoekende kisten te regelen voor deze dag.
Normaal is dit iets waar je je individueel moet opgeven echter had buchel het deze keer weer graag centraal.
Dus bij deze. Wil je mee geef je dan op bij het bekende adres en uiterlijk voor 1 mei a.s.

2009.08.27 | Basisbezoek Gilze-Rijen (NL)

Mede dankzij Edwin de Greeuw hebben we weer een erg leuk bezoekje weten te regelen op ons eigen Gilze. De datum voor dit bezoek is 27 Augustus a.s. Het zal in de middag zijn plaatsvinden en wel van 12:30 tot 16:00.

De opzet zal deze keer anders zijn dan we gewend zijn. Helaas kunnen we niet platvorm voor platvorm af en ook zullen we geen hangaars bezoeken. Wel zullen we de gehele middag langs de baan doorbrengen (naar verwachting schuin tegenover het redskin platform) om vanaf hier alles te platen. De toren heeft al toegezegd alle heli's langs ons te dirigeren evenals interessante kisten die in de buurt vliegen naar beneden te halen voor een approach o.i.d.

Opgeven kan bij het bekende adres, en natuurlijk geef je je op volgens het boekje. De sluitingsdatum is 1 juli a.s.

2009.09.02 | Basisbezoek HFWS Celle (D)

Ook dit jaar is de GRAS weer welkom op de Duitse Basis Celle. Op dit veld staan vele Bo-105P's van verschillende units waaronder de HFWS. Ook staan er sinds en paar jaar de UH-1's van de HFWS. De datum van dit bezoek is woensdagochtend 2 september a.s. Ook vind je op dit veld vaak heli's die hier tijdelijk op schietkamp staan, zoals in het verleden onze eigen apaches. Tijdens het bezoek aan Celle is het toegestaan om te fotograferen. En er is ons dit jaar beloofd dat me mogen fotograferen vanaf het gras aan de andere kant van het platvorm.En ook aan nummertjes valt hier erg veel te halen.

In de middag zullen we proberen een bezoek te regelen op een veld wat hier in de buurt ligt. Wil je mee naar dit zeer leuke bezoek geef je dan snel op bij het bekende adres maar dan wel voor 10 Juli a.s.

En nogmaals doe dit op de manier zoals je je hoort op te geven, met de juiste gegevens.

 

2009.09.09 | Basisbezoek Bierset (BE)

Ook dit jaar zijn we weer welkom op de Belgische Helikopterbasis Bierset.
Het bezoek zal plaatsvinden op woensdagochtend  9 September aanstaande. Voor de middag zijn we nog bezig met een leuk bezoek om er een combi van te maken.

Op Bierset kom je naast de A-109 ook nog enkele Alouette 2's tegen, laatstgenoemde zal niet al te lang meer doorvliegen dus een mooie kans op ze nog eens te zien.

Tijdens het bezoek is fotograferen toegestaan, en ook nummers schrijven is geen probleem. In voorgaande bezoeken werd hier zelfs het hele veld leeg gelezen.

Als het goed is kunnen we dit jaar ook weer eens gebruik maken van de flihgtsimulator.
Wil je mee naar dit bezoekje geef je dan voor 14 Juli a.s op bij het bekende adres en vergeet niet de juiste gegevens aan mij door te geven

2009.09.17 | Basisbezoek GN Nordholz (D)

Op Donderdag 17 September a.s zijn we wederom welkom op de Noord Duitse Marine basis Nordholz. De aanvang van dit bezoek zal 10:00 zijn waarna we gelijk kunnen gaan platen, dus geen lange presentaties.Op dit veld staan vele types van de marine waaronder de Lynx, atlantique en de Do228. Voor de laatstgenoemde zal het het laatste jaar zijn alvorens ze verkocht worden. Je laatste kans dus om ze te platen. Sinds enkele jaren  zijn  hier ook de ex-MLD Orions te bewonderen, altijd leuk om "onze" kisten weer ergens anders terug te zien..Op deze dag is het toegestaan om te fotograferen,wat vorig jaar hele mooie platen opleverde. Wil je mee naar dit leuke en zeldzame bezoek geef je dan uiterlijk op voor 15 Juli bij het bekende adres op de welbekende manier.

Ben wel snel want het aantal plaatsen is beperkt!  Momenteel zijn we ook druk met een andere bezoek op deze dag welke perfect te combineren valt.

2009.09.22 | Basisbezoek Woensdrecht (NL)

Vele van jullie zullen er ongetwijfeld soms gek van worden: Al die PC-7's op gilze die telkens maar weer circuitjes komen draaien. Daarom heb ik voor jullie nu een bezoek op Woensdrecht in de aanbieding. Zodat je de PC-7's eens mooi op de roller en het platvorm kan platen. Ook zal er een bezoek gebracht worden aan de onderhoudshangaar waar diverse KLU types te vinden zijn.

De datum voor dit bezoek is Dinsdag 22 September a.s. Het bezoek zal van 11:00 tot 14:00 plaatsvinden. Lijkt het je wat om mee te gaan naar dit bezoek geeft je dan snel op bij het bekende adres. Doe dit dan wel voor 26 Augustus a.s

Nieuwsbrief ontvangen?