2016.04.13 Spottersmoment Vliegbasis Volkel (NL)

Opgeven is helaas niet meer mogelijk,
het bezoek is volledig vol geboekt!!!

image 2016 02 08

Beste GRAS Spotters,

De tijd dat 306 Sqn vanaf het safaripark op Vliegbasis Volkel opereerde, ligt ver achter ons en sindsdien wordt het park maar sporadisch gebruikt. Maar op Woensdag 13 april 2016 zal dat voor één dag veranderen!!!!! Op deze dag zal SG Volkel een zeer speciaal bezoek organiseren op Vliegbasis Volkel, waabij wij ook met enkele van onze leden deel kunnen nemen.

De F-16 dient al sinds jaar en dag Nederland waar dat door de politiek wordt verlangd. Ze doet precies waarvoor ze in de jaren 70 gekocht is. In eerste instantie luchtverdediging en later is daar de grondaanvalstaak bijgekomen. Al het huidige vliegend materieel van de luchtmacht is intussen op enigerlei manier ingezet in een missie gebied. Laten we niet vergeten dat ook de mannen en vrouwen van het DHC en Luchttransport ook voortdurend op pad zijn. Op dit moment worden de F-16’s in het midden oosten actief ingezet boven Irak en Syrië, is het DHC actief boven Mali en vliegt de transportvloot af en aan naar o.a. beide gebieden. Dit kan niet zonder goed personeel en materieel.   
Op de vliegbasis Volkel staan momenteel alle F-16’s in opslag, die als gevolg van de laatste bezuinigingsronde af worden gestoten en intussen zijn verkocht.

Defensiepersoneel krijgt in Nederland steeds meer erkenning voor de taken in de verschillende uitzendgebieden. Dit geldt, helaas, in mindere mate voor het materieel. Sinds de jaren ‘90 zijn de F-16’s constant op uitzending geweest en veel  F-16’s zijn sindsdien roemloos via de achterdeur verkocht. Het klinkt misschien vreemd, maar er kan een band ontstaan met een machine en dan doet het erg pijn als deze dan verdwijnt. Velen zullen het gevoeld hebben met het afscheid van de F-104 en de NF-5.  

Op 13 april 2016 worden de (versleepbare) verkochte F-16’s  in het safaripark worden opgesteld voor een zeer unique fotomoment.   
Dit zijn de: J-057, J-145, J-193, J-199, J-208, J-510, J-623, J-637, J-638,  J-868, J-870, J-872, J-873, J-876 en de J-884.   
Het streven is om het maximale aantal F-16’s neer te zetten en daarin krijgen we alle medewerking. Wij kunnen echter niet beloven dat alle genoemde F-16’s daadwerkelijk beschikbaar zijn voor het foto moment. Eén en ander is afhankelijk van gepland onderhoud. Dat kunnen er wellicht een paar zijn maar zeker niet de meerderheid.  
Daarnaast ligt het in de bedoeling dat óók de J-202, J-222, J-229 en de J-268 op het safaripark komen te staan. En als het mogelijk is, wordt ook de J-882 op het safaripark opgesteld. De J-647 staat ook op het verlanglijstje, maar er is een kans dat ze op dat moment paraat staat voor de QRA. 

Het zal meest waarschijnlijk één van de laatste keren zijn dat er zoveel F-16’s op het safaripark zullen staan voordat vele van eerder genoemde F-16's verkocht of gesloopt zullen worden.

Waarschijnlijk zal jullie niet ontgaan zijn dat 13 april midden in de eerste week van Frisian Flag is. We kunnen en mogen dit fotomoment alléén maar organiseren als het de bedrijfsvoering minimaal beïnvloed en deze datum is voor de Vliegbasis Volkel het meest geschikt. Hoewel de deelnemerslijst indrukwekkend lijkt te worden voor FF2016, hopen we jullie tóch op Volkel te mogen verwelkomen voor dit unieke moment.  

Voor deelname aan dit bezoek vragen wij een bijdrage van € 5,- per persoon. Dit bedrag dien je op de dag zelf te betalen voordat je de basis opgaat.  
Een percentage van dit geld zal worden gebruikt om kosten de dekken die SGV maakt voor dit bezoek. Een ander deel van dit bedrag zal worden gebruikt als vergoeding voor het gebruik van een parkeerterrein nabij de vliegbasis Volkel. Het resterende bedrag is bestemd voor het goede doel van de vliegbasis Volkel: De couveuse afdeling van het Bernhoven ziekenhuis. 

Wil je mee naar dit bezoek geef je dan snel op bij het bekende adres en uiterlijk voor 20 Maart a.s. Voor dit bezoek zal dan op 22 Maart geloot worden.

LET OP: SGV accepteert echter geen dubbele aanmeldingen. Dus personen die zich via meerdere wegen aanmelden zullen in het geheel verwijderd worden van deelname!!!

Met vriendelijke groeten,  

 

Gijs ten Velde
Coördinator GRAS Reizen

 

Nieuwsbrief ontvangen?