Inschrijven als nieuw lid? 
Inschrijven voor een reis / evenement?
Jouw gegevens beheren / controleren?

Luchtmacht vliegt voor de vrijheid

mei 4, 2024

De Koninklijke Luchtmacht zet zich met haar mensen en middelen dagelijks in voor vrijheid en veiligheid in binnen- en buitenland. Op Bevrijdingsdag, vrijdag 5 mei 2024, vliegt de luchtmacht door heel Nederland met de Ambassadeurs van de Vrijheid 2024. Dit jaar zijn de ambassadeurs: Claude, Flemming, Son Mieux en Wende. De artiesten vliegen mee met twee Cougar transporthelikopters en twee NH90 maritieme gevechtshelikopters naar de bevrijdingsfestivals door heel Nederland.

Op 5 mei vieren we in het hele land dat we sinds 1945 vrij zijn. De oorlogen die in de wereld en in Europa op dit moment woeden, laten zien dat vrijheid allerminst vanzelfsprekend is. Vrijheid is nooit af; we moeten er dagelijks aan werken om de ander de ruimte te geven en onze democratie te bewaken. Met dit doel voor ogen, bereiden de artiesten zich voor op hun rol als Ambassadeurs van de Vrijheid. De Koninklijke Luchtmacht traint om ingezet te kunnen worden als dat van hun wordt gevraagd. Daarom is het van belang dat we hier op een dag als Bevrijdingsdag bij stilstaan en aan Nederland laten zien wat ze als Defensie doen en kunnen. De Luchtmacht vindt het belangrijk dat ze het Nationaal Comité 4 en 5 mei kunnen ondersteunen in het vieren van de vrijheid.

Vliegen voor de vrijheid
Met de inzet van helikopters van het Defensie Helikopter Commando is het mogelijk om de Ambassadeurs van de Vrijheid zo veel mogelijk optredens door het hele land te laten verzorgen. Dit jaar vliegen de helikopters met de ambassadeurs naar 14 verschillende steden in 12 provincies. De bevrijdingsfestivals vinden plaats in Amsterdam, Den Bosch, Den Haag, Assen, Almere, Leeuwarden, Wageningen, Groningen, Haarlem, Roermond, Zwolle, Utrecht, Vlissingen en Rotterdam.

De Bevrijdingsfestivals hebben financieel lastige jaren achter de rug. Dankzij extra steun vanuit Rijksoverheid kunnen alle 14 festivals komend jaar toch doorgaan.
Naast de optredens van de Ambassadeurs van de Vrijheid en meer dan honderd andere artiesten, wordt op de Bevrijdingsfestivals op diverse manieren stilgestaan bij onze vrijheid. Ieder festival heeft een eigen inhoudelijke programmering met per provincie verschillende ontmoetingsprogramma’s. Zo zijn er Vrijheidsmaaltijden waar mensen samen kunnen eten en spreken over vrijheid en Vrijheidscolleges waar dieper op het thema vrijheid wordt ingegaan. Jaarlijks worden de Bevrijdingsfestivals door meer dan een miljoen mensen bezocht.

Claude zal te zien zijn op festivals in Groningen, Limburg, Utrecht en Zeeland. Flemming gaat naar Brabant, Gelderland en Overijssel. De formatie van Son Mieux gaat naar Den Haag, Drenthe, Fryslân en Zuid-Holland. Wende gaat naar Amsterdam, Gelderland, Haarlem en sluit af in Limburg.

Uitzwaaien helikopters en artiesten
De vier helikopters vertrekken tussen 10.00 en 11.00 uur vanaf vliegbasis Gilze-Rijen naar de diverse bevrijdingsfestivals. De twee Cougar transporthelikopters keren in de avond terug naar vliegbasis Gilze-Rijen. De twee NH90 maritieme gevechtshelikopters arriveren ‘s avonds op hun thuisbasis; Maritiem Vliegkamp de Kooy in Den Helder.

Deelnemende helikopters:
S-447 AS.532U-2 300sqn is van Claude en vliegt als “Wildcat 03”
S-453 AS.532U-2 300sqn is van Wende en vliegt als “Wildcat 64”
N 234 NH90-NFH 860sqn is van Flemming en vliegt als “Guardian 12”
N 277 NH90-NFH 860sqn is van Son Mieux en vliegt als “Trident 13”

De N 319 was de sparekist en is inmiddels ook vertrokken naar zijn thuisbasis de Kooy als “Neptune 11”

Bron: Bevrijdingsfestivals, Koninklijke Luchtmacht & Gilze-Rijen Aviation Society
Coverfoto NH90’s: SM Cristian Schrik / Mediacentrum Defensie
Groepsfoto: Gijs ten Velde / Gilze-Rijen Aviation Society