Meer over Joomla!

2009.10.28 | Defensie moderniseert Apache helikopters

Defensie wil haar Apache-gevechtshelikopters op korte termijn moderniseren. Dit schrijft staatssecretaris Jack de Vries vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

De huidige Nederlandse Apaches, de zogenoemde Block I configuratie, hebben naar de huidige maatstaven enkele beperkingen. Zo is het niet mogelijk om foto- of videobeelden te ontvangen of te verzenden. De verbeterde Apache, de Block II configuratie, moet dit uiteindelijk wel kunnen.

Een digitale kaart is een andere verbetering. Op een display worden kaartgegevens weergegeven in samenhang met aan tactische informatie zoals routes en posities van doelen en eigen eenheden. Dankzij de modernisering kunnen de Apaches sneller en beter ‘situational awareness’ creëren. Dit betekent dat de vliegers sneller zicht hebben op het totaalplaatje waar zij zich in bevinden.

Met de upgrade is een bedrag gemoeid van € 116 miljoen. Door aansluiting op korte termijn bij een Amerikaanse order profiteert Nederland van schaalvoordelen, met als gevolg een gunstige stuksprijs. De eerste testmodificatie zal in 2012 klaar zijn en de gehele Apachevloot volgt in de periode 2013 tot en met 2015.

Bron: www.luchtmacht.nl

Nieuwsbrief ontvangen?