Meer over Joomla!

2009.10.09 | Brug veiliggesteld tijdens grote gezamenlijke oefening

Het Defensie Helikopter Commando en land- en luchtmachteenheden hebben gisteren bij Terheijden (gemeente Breda) gezamenlijk de brug over het Markkanaal bij Terheijden veiliggesteld tijdens de oefening Bridge Head.

Doel van Bridge Head was een veilige en efficiënte samenwerking tussen de verschillende deelnemende eenheden bij het ‘veiligstellen’ van de brug. In het scenario was de brug ondermijnd door vijandige troepen.

Apache gevechtshelikopters bewaakten het luchtruim. Chinook transporthelikopters zetten verschillende eenheden af dicht bij de brug. De landingsplaatsen waren door het Mobile Air Operations Team voorverkend, zodat de Chinookbemanning de grondtroepen veilig kon afzetten.

Militairen van de 11e Luchtmobiele Brigade zorgden samen met de genie en de Explosieven Opruimingsdienst voor het veiligstellen van de brug. Oefenvijanden werden op afstand gehouden, oefenexplosieven werden met behulp van honden opgespoord en onschadelijk gemaakt. Daarna konden de grondtroepen weer worden opgehaald door de Chinook helikopters.

Uiteindelijk is de brug veiliggesteld door middel van een veilige en efficiënte samenwerking tussen de verschillende deelnemende eenheden.

Gezien de grote publieke belangstelling voor Bridge Head werd uit veiligheidsoverwegingen het scenario iets aangepast. Dit had echter geen invloed op de oefenwaarde van de oefening.

Bron: www.luchtmacht.nl

Nieuwsbrief ontvangen?