Meer over Joomla!

2009.12.21 | Beschadigde Cougar terug op Kandahar

Foto: via Dimitry Rogozin
De Nederlandse Cougar-helikopter (S-447) die eerder een noodlanding moest maken op een Forward Operating Base tussen Tarin Kowt en Kandahar is afgelopen donderdag succesvol teruggebracht naar Kandahar Airfield. De Cougar van de Nederlandse Air Task Force (ATF) werd door de lucht vervoerd onder een Russische Mi-26 Halo-transporthelikopter.

Direct na de noodlanding op donderdag 10 december is een technisch team van de ATF naar de locatie gebracht. Al snel bleek de helikopter niet ter plekke te repareren. Een team onder leiding van de ATF-commandant onderzocht de mogelijkheden om de helikopter terug naar Kandahar te krijgen. Na overleg met het Joint Support Detachement (JSD) bleek de Mi-26, die door Nederland is ingehuurd om in Afghanistan vracht te vervoeren, de berging uit te kunnen voeren.

Foto: via Dimitry Rogozin
Voor deze verplaatsing was kennis en expertise van het Bureau Externe Ladingen van het Defensie Helikopter Commando uit Schaarsbergen noodzakelijk. Dit personeel verzamelde in Nederland alle benodigde materialen en vloog vervolgens naar Kandahar. In iets meer dan 2 dagen vond een voorverkenning plaats, werd het plan in detail uitgewerkt en is de berging met succes uitgevoerd.

Bron: Defensie

Nieuwsbrief ontvangen?