Meer over Joomla!

Vliegbasis viert 100 jarig jubileum

Geplaatst: 09/03/2010

De Koninklijke Luchtmacht staat donderdag (11 maart) stil bij het honderdjarig jubileum van vliegbasis Gilze-Rijen. Diverse helikopters en historische vliegtuigen doen ’s ochtends en ’s middags mee aan een fly-by over het vliegveld.

Ook onthullen luitenant-generaal Jac Jansen en burgemeester René Roep van gemeente Gilze en Rijen een gedenksteen bij de toegangspoort van voormalig ‘Vliegveld Molenheide’.

Koolhoven_FK51De geschiedenis van de huidige vliegbasis begon op 11 maart 1910 met de oprichting van de Eerste Nederlandsche Vliegvereeniging. In de Eerste Wereldoorlog gebruikte de Luchtvaartafdeeling - de voorloper van de Koninklijke Luchtmacht - het vliegterrein om langs de Belgische grens te patrouilleren. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog kreeg het civiele terrein een militaire bestemming.

In 2010 wordt aan het honderdjarig bestaan op verschillende momenten en manieren aandacht besteed, aldus de luchtmacht. De festiviteiten van donderdag worden bijgewoond door onder andere staatssecretaris Jack de Vries van Defensie.

Bron: luchtvaartnieuws.nl

Nieuwsbrief ontvangen?