Meer over Joomla!

2010.04.02 | Verminderde inzet helikopter-vloot

Geplaatst: 02/04/2010

De operationele inzetbaarheid van een groot deel van de helikoptervloot is onvoldoende. Dat meldde demissionair staatssecretaris Jack de Vries gisteren in een brief aan de Tweede Kamer. Door slijtage als gevolg van een veroudering van het materieel en de inzet van de toestellen bij missies zoals in Afghanistan, waar veel stof en zand in de lucht hangt, moet er meer onderhoud aan de motoren worden verricht dan voorheen.

Daarnaast is er een structureel tekort aan reservedelen en aan ervaren personeel. Ook speelt het een rol dat leveranciers van reservedelen veelal monopolist zijn en bij het Foto: Defensiesluiten van contracten een sterke onderhandelingspositie hebben. Bovendien vraagt de aanscherping van de eisen van de Militaire Luchtvaartautoriteit meer van het onderhoudspersoneel.

Defensie gaat daarom prioriteit geven aan de inzetbaarheid van de helikoptervloot. Dat heeft de staatssecretaris in dezelfde kamerbrief aangekondigd. Dit jaar zal de missie in Afghanistan nog een grote druk leggen op de gereedstelling van de helikoptervloot. Na de beƫindiging van deze missie breekt volgend jaar een herstelperiode aan voor de helikoptereenheden. Toestellen die terugkomen uit Afghanistan zullen de nodige inspecties en onderhoud ondergaan. Ter verbetering van de inzetbaarheid is in 2009 al een plan van aanpak met maatregelen voorbereid. Verder zal Defensie veel aandacht geven aan opleidingen en trainingen.

Overigens is en blijft de operationele gereedstelling van helikopters in de missiegebieden in Afghanistan gegarandeerd.

Bron: Defensie

Nieuwsbrief ontvangen?