Meer over Joomla!

2010.04.27 | Eerste NH-90 arriveert op De Kooy

Geplaatst: 30/04/2010

Afgelopen maandag, 26 april, is op Maritiem Vliegkamp De Kooy de eerste voor het DHC bestemde NH-90 gearriveerd. Medio mei zal de helikopter officieel aan het Defensie Helikopter Commando worden overgedragen. 

NH-90 in formatie met Lynx (H.W. van Boeijen)Het afgeleverde toestel werd al op 21 april in een ceremonie in Italië door AgustaWestland overgedragen aan de Defensie Materiaal Organisatie (DMO). Nederland is hiermee het eerste land dat een Naval Fregat Helicopter (NFH) versie in ontvangst mocht nemen, later dit jaar volgen ook Frankrijk, Noorwegen en Italië.

Het toestel is de eerste van de in totaal 20 bestelde NH-90's, waarvan 12 fregathelikopters (NFH) en 8 transportversies (TNFH). Volgens afspraak zullen er dit jaar nog eens drie toestellen op de Kooy afgeleverd worden en moeten er eind 2011 al acht in gebruik zijn. De eerste zeven toestellen zijn in een zogenaamde tijdelijke Meaningful Operational Capability (MOC) configuratie, waarmee al wel met training en opleiding begonnen kan worden maar die nog niet voldoen aan alle contractuele eisen. Ook zullen met deze helikopters de wal- en kustwachttaken van de Lynx in 2011 worden overgenomen. De eerste Nederlandse NFH in de eindconfiguratie (FOC) zal in het laatste kwartaal van 2011 worden geleverd.

Nieuwsbrief ontvangen?