Meer over Joomla!

2010.05.10 | Helikopterwissel in Afghanistan

Geplaatst: 11/05/2010

Drie Chinooks hebben in het zuiden van Afghanistan de transporttaak van de vijf Cougars overgenomen. Bij toerbeurt verzorgen de luchtmachthelikopters het vervoer van mens en materieel binnen het ISAF-missiegebied. De laatste twee Cougars vertrokken vandaag in een Antonov An-124 vrachtvliegtuig naar Nederland.

Foto: DefensieDe Chinooks werden de afgelopen weken eveneens met een Antonov naar Afghanistan gevlogen. Een speciaal team van het Defensie Helikopter Commando van Vliegbasis Gilze-Rijen, de thuisbasis van beide helikoptertypes, verzorgde de coördinatie en begeleiding van de helikopterwissel. De rotorbladen moesten bijvoorbeeld gedemonteerd worden, zodat de helikopters in het vliegtuig pasten. Daarnaast hadden ze te kampen met de wolk vulkaanas vanuit IJsland, die uiteindelijk voor vier dagen vertraging zorgde.

De Cougars vlogen vanaf oktober afgelopen jaar 271 missies in Zuid-Afghanistan, verdeeld over 1096 uur. Ze vervoerden ruim 6400 personen en 128.000 kilo vracht, onder meer naar vooruitgeschoven bases in de provincie Uruzgan. Ook ondersteunden zij operaties van speciale eenheden van Task Force 55 met Nederlandse commando’s en mariniers.

Bron: Defensie

Nieuwsbrief ontvangen?