Meer over Joomla!

2010.05.17 | DHC ontvangst eerste NH-90

Geplaatst: 18/05/2010

Maandag 17 mei heeft het Defensie Helikopter Commando (DHC) haar eerste NH-90 in ontvangst genomen tijdens een overdrachtceremonie op Maritiem Vliegkamp De Kooy.

Foto: Mark de GreeuwDe directeur van de Defensie Materieel Organisatie (DMO) Lex Hendrichs overhandigde het logboek van het eerste exemplaar aan plaatsvervangend Commandant Luchtstrijdkrachten, generaal-majoor Hans Wehren. Het toestel is nu daadwerkelijk in handen van de Koninklijke Luchtmacht en onder beheer van het DHC van commodore Theo ten Haaf.

Het afgeleverde toestel, met registratienummer N-110 en hiermee het derde productietoestel, was op 21 april in Italië door AgustaWestland overgedragen aan DMO. Daar werden de benodigde acceptatievluchten uitgevoerd alvorens het toestel op 26 april op De Kooy arriveerde. Het toestel is de eerste van in totaal 20 bestelde NH-90's, waarvan 12 fregathelikopters (NFH) en 8 transportversies (TNFH). Volgens afspraak zullen er dit jaar nog eens drie toestellen afgeleverd worden en moeten er eind 2011 al acht in gebruik zijn. De eerste zeven toestellen hiervan voldoen nog niet compleet aan alle contractuele eisen (de zogenaamde Meaningful Operational Capability), maar kunnen al prima ingezet worden voor opleiding en training. Ook zullen deze helikopters vanaf volgend jaar de wal- en kustwachttaken van de Lynx gaan overnemen. Vanaf het laatste kwartaal in 2011 zullen de NFH's in de eindconfiguratie (FOC) geleverd worden.Foto: Mark de Greeuw

De ceremonie op De Kooy werd bijgewoond door tal van militaire autoriteiten, vertegenwoordigers van het Defensie Helikopter Commando en ook de industriële partners (waaronder Fokker Stork). Door de bekende IJslandse aswolk bleef een afvaardiging van de Italiaanse fabrikant AgustaWestland helaas steken in Italië.

Bron: GRAS / Edwin de Greeuw

Nieuwsbrief ontvangen?