Meer over Joomla!

2010.06.16 | Apache op bio-brandstof wereldprimeur!

Geplaatst: 16/06/2010

Foto: Mark de GreeuwVoor het eerst in de geschiedenis vloog een gevechtshelikopter op bio-brandstof. Een Apache AH-64D helikopter van de Koninklijke Luchtmacht maakte vanmiddag op de vliegbasis Gilze-Rijen een demonstratievlucht op bio-brandstof. Minister van Defensie Eimert van Middelkoop, Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Jac Jansen en een aantal internationale gasten woonden de demonstratie bij.

Tijdens de demonstratievlucht draaide één van de twee motoren van de Apache op een mengsel van fossiele en biokerosine. Negentig procent van deze biologische kerosine is afkomstig uit afgewerkte frituurolie en tien procent uit algenolie. Na maanden van voorbereiding, waarbij intensief is samengewerkt met diverse organisaties zoals Boeing, Honeywell UOP, SkyNRG, NLR, Inrepro, KLM en General Electric, is de alternatieve brandstof vorige week getest en goed bevonden om ermee te vliegen.

Foto: Mark de GreeuwDefensie hecht groot belang aan innovatie en volgt ontwikkelingen op het gebied van alternatieve brandstoffen en duurzame energie op de voet. De technologie voor het maken van biobrandstof uit algen staat nog in de kinderschoenen. Deze vlucht is een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling ervan. Biobrandstof op basis van algen vermindert de uitstoot van CO2 aanzienlijk, maar ook de uitstoot van zwavel en aromaten.

De bio-demonstratie werd uitgevoerd door het Apache Solo Display Team onder leiding van majoor Raymond Laporte. Ook de Apache demonstratie voor het grote publiek op vrijdag 18 en zaterdag 19 juni aanstaande tijdens de Luchtmachtdagen zullen gedeeltelijk gevlogen worden op de bio-kerosine.

Bron:  GRAS / Edwin de Greeuw & John Kuijsters

Nieuwsbrief ontvangen?