Meer over Joomla!

2010.06.25 | Luchtmachtdagen druk bezocht

Geplaatst: 25/06/2010

Met het vertrek van het Turkse demonstratieteam 'Turkish Stars' afgelopen woensdag is er nu echt een einde gekomen aan de Luchtmachtdagen 2010 die afgelopen weekend op vliegbasis Gilze-Rijen werden gehouden.

Foto: Arno CornelissenDe Luchtmachtdagen werden druk bezocht, maar liefst 250.000 bezoekers! Op donderdag waren al zo'n 400 vliegtuigliefhebbers te gast op de speciale spottersdag georganiseerd door GRAS is samenwerking met de vliegbasis. Op vrijdag werden ongeveer 60.000 bezoekers verwacht, maar dit bleken er uiteindelijk zo'n 100.000 te zijn. De voorspellingen voor zaterdag waren wat moeilijker gezien de slechte weersverwachtingen en de WK-wedstrijd van het Nederlandse voetbalelftal. Maar de weergoden bleken redelijk mild, de voetbalwedstrijd werd gedeeltelijk op de grote schermen getoond en vanuit de lucht hadden de Alouette-vliegers het al snel in de gaten; het was beduidend drukker dan de dag eerder! In totaal werd het totaal aantal bezoekers van zaterdag geschat op 150.000.

Foto: Arno CornelissenDe Luchtmachtdagen 2010 stonden ook in het teken van de terugkeer van het Apache Solo Display Team. Na 2005 waren er geen shows meer gegeven vanwege de operationele inzetten in Irak en Afghanistan. De toenmalige Apache demovlieger, majoor Wandert Brandsen, had intussen de luchtmacht verlaten en zijn plaats is nu ingenomen door majoor Raymond Laporte, de toenmalige co-piloot. Er zijn enkele kleine aanpassingen gedaan aan de demonstratievlucht en ook worden nu meerdere keren flares afgeschoten, wat weer mooie foto-momenten oplevert. Ook leuk voor de fotograven is de speciale bestikkering die een week voor de show op Gilze-Rijen werd aangebracht op de Apache-helikopter en zeker tot eind juli blijft zitten. Voor meer info en overige shows dit seizoen kun je de site van het team bezoeken op www.apachedemoteam.nl.

Ook voor GRAS is het een drukke periode geweest. Zo ging er behoorlijk wat tijd zitten in de voorbereiding van de spottersdag, maar gezien de goede reacties en de 'thumbs-up' tijdens het verlaten van de vliegbasis is het zeker de moeite waard geweest. Hierbij ook een compliment aan alle 400 aanwezigen die zich netjes gedroegen en de aanwijzingen van de GRAS begeleiders opvolgden en deze dag mede tot een succes hebben gemaakt!

De verkoop-stand en GRAS checklist-teams waren dit jaar ook weer present. Nieuw dit jaar was de info-stand waar GRAS leden en potenciële nieuwe leden werden ontvangen en geïnformeerd over de vereniging en de activiteiten. Op vrijdag was het relatief rustig (wellicht door het succes van de dag ervoor) maar op zaterdag hebben we heel wat bekende gezichten voorbij zien komen. In de voorbereidingsfase zijn ook heel wat uurtjes gaan zitten in het up-to-date houden van deze website. Met name de pagina over de verwachte deelnemers was erg populair. In totaal is deze meer dan 27.000 keer bezocht en hiermee, volgens ingewijden, populairder dan de officiële luchtmacht pagina!

Dank aan iedereen die betrokken is geweest bij het GRAS Airshow Team, in 2014 hopelijk weer! 

Bron: GRAS