Meer over Joomla!

2010.06.30 | Mijlpaal voor reddingshelikopter

Geplaatst: 01/07/2010

De AB-412 reddingshelikopter van het Defensie Helikopter Commando heeft vandaag voor de 100ste keer dit jaar een zogenoemde Search and Rescue vlucht uitgevoerd. Het toestel bracht een vrouw die moest bevallen van Ameland naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Foto: DefensieTijdens alle 100 reddingsoperaties vervoerden de defensiehelikopters patiënten vanaf verschillende locaties op de Noordzee of vanaf Terschelling, Vlieland en Ameland naar ziekenhuizen op het vasteland.

Afgelopen weekend nog hielp de AB-412 op Terschelling, toen bij een ongeval met een huifkar een aantal mensen gewond raakte. De bemannning van de defensiehelikopter werkte op het eiland samen met twee traumahelikopters en een Bristow S-61 reddingshelikopter.

303 Squadron op Vliegbasis Leeuwarden, waartoe de AB-412 helikopters behoren, heeft als belangrijkste taak vliegers uit zee te redden. Daarnaast vervoeren de toestellen patiënten van de Waddeneilanden (met uitzondering van Texel) naar ziekenhuizen op het vasteland en staan ze op Vlieland stand-by tijdens oefeningen op schietrange de Vliehors en bij vliegoefeningen boven de Noordzee. 

Niet alleen de AB-412 toestellen van Vliegbasis Leeuwarden, maar ook de Lynx-helikopters van Maritiem Vliegkamp De Kooy in Den Helder staan dag en nacht paraat voor Search and Rescue acties. Indien nodig nemen ze elkaars taken over of werken ze samen. De defensiehelikopters verlenen assistentie aan de kustwacht bij reddingen vanaf schepen en hulp bij rampen en calamiteiten. Alle toestellen maken deel uit van het Defensie Helikopter Commando.

Bron: Ministerie van Defensie

Nieuwsbrief ontvangen?