Meer over Joomla!

2010.09.29 | Laatste vlucht Chinooks in Afganistan

Geplaatst: 02/10/2010

De laatste Nederlandse Chinookvlucht voor de ISAF-missie heeft afgelopen woensdag plaatsgevonden vanaf Kandahar Airfield. De helikopters worden nu gereed gemaakt voor transport terug naar Nederland.

Drie Chinooks, afkomstig van 298 Squadron, waren gestationeerd op Kandahar Airfield en maakten deel uit van de Air Task Force, een Nederlandse eenheid die luchtsteun levert voor de missie in Afghanistan.

In totaal zijn er tijdens ISAF ruim 3000 vlieguren gemaakt met Nederlandse Chinooks. Doorgaans vlogen de toestellen van half mei tot half september in Afghanistan, in de Archief foto: Defensieoverige maanden voerden Cougar transporthelikopters van 300 Squadron de taken uit. Het ‘werkpaard’ onder de helikopters vervoerde in Afghanistan zowel personeel als materieel. De Chinooks zijn onder meer ingezet voor bevoorrading, medische evacuaties en speciale operaties. In de beginperiode werden vier helikopters van dit type ingezet ter ondersteuning van Operation Enduring Freedom en vanaf mei 2007 in het kader van ISAF.

Momenteel worden de transporthelikopters gereed gemaakt voor vervoer terug naar Nederland. Dit zal gebeuren middels An-124 transportvliegtuigen die de helikopters medio oktober op Gilze-Rijen zullen afleveren.

Overigens zullen de Apache helikopters, die nu nog voor de beveiliging vanuit de lucht zorgen, medio oktober hun laatste vluchten in Afghanistan vliegen. De Nederlandse redeployment fase loopt voor op schema en hierdoor komen de heli's eerder dan gepland terug naar Nederland.

Bron: GRAS en Ministerie van Defensie

Nieuwsbrief ontvangen?