Meer over Joomla!

2010.10.06 | Apache-det klokt 7000e vlieguur

Geplaatst: 07/10/2010

Het Apache-detachement, gestationeerd op Tarin Kowt in de Afghaanse provincie Uruzgan, heeft vorige week het 7000e vlieguur gevlogen. De eenheid bereikte de mijlpaal terwijl ze grondeenheden van een coalitiegenoot ondersteunden.

Foto: DefensieTijdens de ISAF-missie zijn de Apache-gevechtshelikopters in Afghanistan ingezet voor verkenningen, het beveiligen van grond- en luchtkonvooien en het ondersteunen van grondtroepen. Momenteel is het detachement vooral in touw voor de Redeployement Task Force. De toestellen verkennen en beveiligen de routes waarover het materieel wordt terugverplaatst.

Nederlandse Apache gevechtshelikopters zijn, met een korte onderbreking, sinds 2004 ingezet ten behoeve van de ISAF-missie. In eerste instantie waren zes Apaches voor een jaar gestationeerd op de internationale luchthaven van Kabul. Vanaf april 2006 werden de helikopters opnieuw naar Afghanistan uitgezonden en werden ze gestationeerd op Kandahar Airfield. Het aantal werd daarbij teruggebracht naar vier stuks (plus een reserve-toestel) en vanaf oktober 2006 werd geopereerd vanaf Tarin Kowt. 

Medio oktober eindigt de inzet van Apaches ten behoeve van ISAF en keren de helikopters terug naar Gilze-Rijen.

Bron: Ministerie van Defensie

Nieuwsbrief ontvangen?