Meer over Joomla!

2010.10.08 | Apaches maand langer in Afghanistan

Geplaatst: 08/10/2010

Vandaag is bekend geworden dat de Nederlandse Apache helikopters in Afghanistan tot medio november blijven. De helikopters worden ingezet voor het verlenen van luchtsteun aan ISAF-partners en de Redeployment Task Force, de eenheid die het Nederlandse materieel terughaalt.

Archieffoto: DefensieIn eerste instantie zouden de vijf gevechtshelikopters halverwege deze maand naar Nederland terugkeren. Het verblijf van de Apaches wordt verlengd omdat een aantal van de laatste grote Nederlandse konvooien is uitgesteld vanwege beschadigingen aan de weg tussen Tarin Kowt en Kandahar. Bovendien is bekend geworden dat de beschikbaarheid van luchtsteun in Uruzgan binnenkort afneemt door operaties elders in Zuid-Afghanistan. De luchtsteun voor zowel de redeployment-konvooien zou daardoor onvoldoende zijn.

Ook heeft Australië Nederland dringend verzocht om de inzet van Apaches te verlengen, zodat ook de ISAF-partners in geval van nood van luchtsteun zijn verzekerd. Door deze ondersteuning kan het Combined Team Uruzgan, de opvolger van de Nederlandse Task Force Uruzgan, zijn werkzaamheden blijven voortzetten. Het verzoek onderstreept het belang van de Apaches, die sinds 2004 actief zijn in Afghanistan.

De Apaches maken deel uit van de Air Task Force (ATF). Deze eenheid bestaat verder uit vier F-16's die primair worden ingezet voor het beveiligen van de redeployment. De Chinook-transporthelikopters beëindigden begin deze maand wel hun bijdrage aan de ATF en arriveren komende week in Nederland.

Bron: Ministerie van Defensie

Nieuwsbrief ontvangen?