Meer over Joomla!

2010.10.23 | HWIC training tegen vijandelijke radars

Geplaatst: 24/10/2010

Helikopterbemanningen hebben afgelopen week manoeuvres getraind tegen vijandelijke radarsystemen en luchtdoelraketten. De vijandelijke dreiging werd gesimuleerd door F-16 gevechtsvliegtuigen, luchtdoelradar en militairen op de grond. Aan de oefening namen Apache, Cougar en Chinook helikopters van het Defensie Helikopter Commando deel.

Foto (archief): D.J. de RidderOp Militair Luchtvaartterrein Deelen draaide een Flycatcher, een luchtdoelradar, die binnen het scenario fungeerde als vijandelijk radarsysteem. De helikopterbemanning moest dit systeem zien te misleiden. Op de Ginkelse heide werd de inzet van een Stinger gefingeerd. Dit raketwapen verdedigt grondobjecten tegen zeer laagvliegende vliegtuigen en helikopters en wordt vanaf de schouder afgevuurd. In samenwerking met de luchtmobiele brigade vuurde het Mobile Air Operations Team (MOAT) simulatie-luchtdoelraketten af die de helikopterbemanning moest ontwijken. Het MOAT doet normaalgesproken onder meer voorverkenningen op de grond voor helikopters van het DHC.

De oefening Evasive Manoeuvres (ontwijkende manoeuvres) maakt deel uit van de Helicopter Weapons Instructor Course, een opleiding waarin helikoptervliegers en loadmasters worden opgeleid tot wapeninstructeur. De trainingen, waarin wordt samengewerkt met eenheden van landmacht, marine en marechaussee, vinden plaats in Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië en duurt nog tot 2 december.

Bron: Ministerie van Defensie

Nieuwsbrief ontvangen?