Meer over Joomla!

2010.11.12 | Apaches beëindigen ISAF missie

Geplaatst: 13/11/2010

De Apache-gevechtshelikopters van het Air Task Force detachement stonden afgelopen donderdag voor het laatst paraat voor operationele inzet in Afghanistan. Hiermee eindigt na zes jaar de Nederlandse Apache-ondersteuning aan de International Security Assistance Force (ISAF).

Nederlandse Apache gevechtshelikopters zijn, met een korte onderbreking, sinds 2004 ingezet ten behoeve van de ISAF-missie. In eerste instantie waren zes Apaches gestationeerd op de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kabul en sinds april 2006 werden deze helikopters gestationeerd op Kandahar Airfield. Het aantal werd daarbij teruggebracht naar vijf stuks, waarvan eentje diende als logistieke reserve. Archieffoto: DefensieIn oktober 2006 verhuisden de toestellen naar Tarin Kowt in de provincie Uruzgan om sneller de Nederlandse troepen van de Task Force Uruzgan te kunnen ondersteunen.

De Apaches voerden sinds 2006 meer dan 1200 vluchten uit ter ondersteuning van de grondtroepen in Zuid-Afghanistan en in totaal werden ruim 7000 vlieguren gemaakt. Meerdere malen hebben ze hierbij wapens ingezet.

Tijdens hun deelname aan de ISAF-missie zijn de Apaches ingezet voor verkenningen, het beveiligen van grond- en luchtkonvooien en het ondersteunen van de grondtroepen. Na 1 augustus zijn de gevechtshelikopters primair ingezet ter beveiliging van grondkonvooien waarmee Nederlands materieel werd terugverplaatst en als Quick Reaction Force ter ondersteuning van coalitietroepen.

Een korte ceremonie, waarbij het volledige detachement aanwezig was, markeerde het einde van de Apache-inzet. Op dit moment worden voorbereidingen getroffen voor het transport van de helikopters naar Nederland. Na een vlucht van Tarin Kowt naar Kandahar worden ze met een transportvliegtuig naar Nederland vervoerd.

Bron: Ministerie van Defensie

Nieuwsbrief ontvangen?