Meer over Joomla!

2010.12.05 | Inzet blushelikopters voor Israel

Geplaatst: 05/12/2010 (geupdate 06/12/2010)

Dit weekend zijn Chinook- en Cougar-transporthelikopters van het Defensie Helikopter Commando vertrokken naar Israël om te gaan assisteren bij het blussen van de bosbranden die het noorden van Israel teisterden. Echter op zondagavond heeft de Israelische regering laten weten de Nederlandse helikopters niet meer nodig te hebben, aangezien het vuur inmiddels onder controle lijkt te zijn.

Drie Cougars waren op zaterdag 4 december vanaf vliegbasis Gilze-Rijen vertrokken, gevolgd door één Chinook op zondagmorgen. De helikopters hebben inmiddels hun reis Archieffoto: Defensieafgebroken en keren terug naar Nederland. Het Nederlandse detachement van zo'n 60 militairen zou gaan opereren vanaf Ramat David Air Force Base nabij Haifa. Voor het eerst ging er ook een Mobile Air Operations Team mee, dat zou optreden als coördinerende eenheid tussen de Israëlische brandweer en de blushelikopters.

Dankzij een flexibele waterzak, de zogenoemde bambi-bucket, die onder de helikopter gehangen kan worden zijn de toestellen in staat water over een vuurzee uit te storten. De Cougar kan 2500 liter water per keer vervoeren, een Chinook 10.000 liter. De toestellen kunnen water slepend over een vuurhaard verspreiden of in één keer deponeren. Om uitbreiding van de brand te voorkomen en objecten af te schermen is het ook mogelijk een watergordijn te leggen.

De ministers Rosenthal (Buitenlandse Zaken) en Hillen (Defensie) besloten vrijdag tot de inzet van de blushelikopters. De brand in Israel was door droogte en harde wind moeilijk te blussen en was de grootste brand in het bestaan van de joodse staat. Israël stelde ook prijs op training in het blussen vanuit de lucht. Nederland zal op een later moment alsnog gevolg geven aan dat verzoek.

Bron: Ministerie van DefensieNieuwsbrief ontvangen?