Meer over Joomla!

2010.12.09 | Derde NH-90 afgeleverd op De Kooy

Geplaatst: 09/12/2010

Op Maritiem Vliegkamp De Kooy is donderdag 9 december een nieuwe NH-90 voor het Defensie Helikopter Commando gearriveerd. Het is de derde van twintig bestelde maritieme (transport)helikopters ter vervanging van de veroudere Lynx helikopters.

Archieffoto: Mark de GreeuwHet toestel met registratie N-175 is het vijfde voor Nederland geproduceerde exemplaar en zou oorspronkelijk al eerder deze week naar Nederland overgevlogen worden, alleen het winterse weer in Europa gooide roet in het eten. De helikopter is afgeleverd in een zogenaamde Meaningful Operational Capable (MOC) configuratie, wat inhoudt dat nog niet alle systemen in de helikopter gecertificeerd zijn maar het toestel al wel ingezet kan worden voor opleiding en trainingen.

Nederland bestelde in juni 2000 twintig NH-90 toestellen in de NFH-versie die vanaf 2007 geleverd moesten worden. Echter het programma liep de nodige vertraging op en het eerste toestel voor het Defensie Helikopter Commando is pas in mei van dit jaar op De Kooy overgedragen. In juli volgde een tweede toestel en met de aankomst van dit derde toestel zijn de leveringen voor 2010 klaar. Volgend jaar is het de bedoeling ieder kwartaal een toestel af te leveren.

Bron: GRAS

Nieuwsbrief ontvangen?