Inschrijven als nieuw lid? 
Inschrijven voor een reis / evenement?
Jouw gegevens beheren / controleren?

Spotplaatsen

Er zijn diverse plaatsen langs de vliegbasis vanwaar je vliegtuigen/helikopters kunt bekijken. Sommige plekken zijn al jaren wereldberoemd en drukbezocht, andere zijn recenter (her)ontdekt. Hier volgt een beschrijving van alle bekende locaties en hoe je er met auto of fiets komt inclusief GPS coördinaat en waar mogelijk een adres voor in het navigatiesysteem.

Voor alle locaties geldt: Houdt rekening met anderen, zorg niet voor overlast, neem de geldende verkeersregels in acht en laat geen afval slingeren!!!

Locatie 1

De eerste locatie die we beschrijven is de bekendste van allemaal, namelijk die van de spottersplaats langs de Burgemeester Ballingsweg (vroeger Langenbergseweg). Op deze plek kun je de helikopters en vliegtuigen al jarenlang van heel dichtbij bekijken. Ook is dit een schitterende plek om foto’s te maken tijdens het opstijgen en landen en vanaf deze plaats kun je de hangaars en het platform van de Apaches zien.

Op snelweg A58 neem je afrit 12 en ga je de Langenbergseweg op richting Rijen. Na ongeveer 900 meter ga je bij de verkeerslichten linksaf de Burgemeester Ballingsweg in. Na nog eens 900 meter ga je vlak voor de verkeerslichten rechtsaf de parkeerplaats bij de zweefvliegclub op. Vanaf de parkeerplaats steek je de weg over en kun je op het fietspad links de kop van landingsbaan “28” zien. Rechts (het oosten) ligt de landing, waar je vaak de heli’s en kisten al van veraf kunt zien aankomen (en horen). Tegenwoordig heb je wel een trapje van minimaal 3 of meer treden nodig, want de heg is nogal hoog geworden.

GPS bestemming: Burgemeester Ballingsweg / Langenbergseweg 7, 5125 PK Hulten; GPS Coördinaat 51°33’48.70″N 4°57’6.77″E

Locatie 2 

De tweede locatie is de kop van dwarsbaan “20” aan de noordkant van het vliegveld.

Je kunt hier komen door de Burgemeester Ballingsweg verder af te rijden richting Rijen en vlak voor de verkeerslichten af te slaan naar de parkeerplaats van café-restaurant “’t Vliegveld” (adres: Rijksweg 25, 5125 NB Hulten; GPS coördinaat 51°34’26.02″N 4°56’33.84″E)
Daar móet je de auto neerzetten omdat je langs de gehele rijksweg N282 niet mag stoppen of parkeren! Vervolgens loop je ongeveer 400 meter linksaf richting Rijen, waar je uitkomt bij de kop van de dwarsbaan en je tussen begroeing door, op het veld richting de hangaars kunt kijken waar het faseonderhoud van de Cougars en Chinooks wordt gedaan. De dwarsbaan zelf wordt voornamelijk door de op de vliegbasis gebaseerde Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht gebruikt.

Locatie 3

De derde locatie is de hoofdingang van de vliegbasis. Hier kun je niet op het vliegveld kijken maar er zijn wel vliegtuigen te zien.

De hoofdpoort ligt tegenover de toegangsweg van het dorp Rijen langs de N282 tussen Breda en Tilburg. Je kunt parkeren naast de hoofdpoort bij café-restaurant “’t Vermaeck” (adres: Rijksweg 115, 5121 RD Rijen; coördinaat 51°34’35.89″N 4°55’33.16″E). Buiten de hoofdpoort staat een F-84F (registratie P-191) opgesteld en een SE.3160 Alouette III (registratie A-391 als “A-453” in een kleurenschema van Grashoppers demo team) op een paal, net binnen de poort staan nog een BO-105CB (registratie B-42) en een NF-5A (registratie K-3003 als “K-3066”) die je ook vanaf hier kunt bekijken. Aan de hoofdpoort lag ook het Basis Informatie Centrum (BIC), maar dat is sinds begin 2014 gesloten en verplaatst op het veld.

Locatie 4

De vierde locatie is de landing van landingsbaan “10” aan de westkant van het vliegveld.

Deze plek bereik je door de N282 vanaf de hoofdpoort te volgen in de richting van Breda. Bij het volgende verkeerslicht (de kruising met de N631 richting Oosterhout) ga je linksaf de Heideweg in. Deze weg volg je waarbij je langs een aantal campings komt. Na ongeveer 1,5 kilometer ga je in de bocht linksaf de Broekstraat in. Na een paar honderd meter vlak na het loonbedrijf begint een bomenrij, hier kun je parkeren. De bomen die hier vroeger stonden zijn inmiddels weg, zodat je een goed zicht hebt on landende kisten. Je kunt ook nog een stuk de akker inlopen om naar het hek toe te lopen bij coördinaat 51°34’7.81″N  4°54’24.47″E, maar hou er relkening mee dat dit prive terrein is.
GPS: Broekstraat 79, 5124 NK Molenschot; GPS coördinaat 51°34’3.03″N 4°54’16.39″E

Locatie 5

De vijfde locatie is de plaats waar de inmiddels bekende “slopes” liggen: De heuvels waar de helikopters oefeningen op en naast doen. Op deze plaats zijn ook de hangaars van de Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht te zien.

Deze plek bereik je door de Broekstraat verder uit te rijden en op de kruising linksaf de Lijndonk in te gaan. Na ongeveer 900 meter ga je weer linksaf, het Moleneind in. Deze straat rij je uit, aan het eind ga je links en direct weer rechts een zandpad op. Daar kun je parkeren en het laatste stukje naar het hek lopen. Een trap is gewenst want het hek is hier bijna 2 meter hoog. De heli’s komen zeer regelmatig op de slopes oefenen en er is hier al menig mooie actiefoto gemaakt. Je staat hier ook vrijwel aan de kop van de dwarsbaan 02 en hebt een redelijk goed overzicht over het veld. Er is geen adres voor de GPS bekend, GPS coördinaat 51°33’23.33″N 4°55’35.73″E.

Locatie 6

Tenslotte is er nog een zesde locatie aan de andere kant van dwarsbaan 02.

Hiervoor rijdt je terug via Moleneind naar de Lijndonk en ga je vlak voor het viaduct over autosnelweg A58 linksaf Klein Zwitserland in. Na ongeveer 1 kilometer bij een alleenstaand huis is er een pad (ook Klein Zwitserland geheten) het bos in. Hier kun je op het pad of in de berm parkeren. Langs de kant van de weg kun je de kop van de baan en eventuele vliegactiviteiten zien.
Ook kun je het bospad inlopen en links aanhouden waarna je na een paar honderd meter bij het hek van de vliegbasis komt waar je een blik op het veld kunt werpen. GPS Cördinaat 51°33’10.17″N 4°56’20.24″E.

Rijdt je vervolgens Klein Zwitserland verder af, ga je bij het Van der Valk hotel Gilze-Rijen linksaf en vervolgens bij de verkeerslichten nogmaals linksaf, dan kom je weer op de Langenbergseweg/N260 die je weer terugleidt naar locatie 1.