Vliegbasis Gilze-Rijen

Defensie gaat zijn Apache-gevechtshelikopters voorzien van munitie met een grotere precisie. Staatssecretaris De Vries heeft de Tweede Kamer hierover afgelopen vrijdag geïnformeerd. Het voornemen is om naast vervanging van de Hellfire-raketten en ongeleide 70mm raketten ook lasergeleide 70mm raketten aan te schaffen. Voor de aanschaf hiervan is in de Defensiebegroting een bedrag tussen de 25 miljoen en 50 miljoen euro uitgetrokken.

Bij de invoering van de Apache in de jaren ‘90 heeft Defensie een munitiepakket aangeschaft dat vooral was gericht op de bestrijding van gepantserde doelen. Optredens als in Afghanistan leren dat gepantserde doelen niet of nauwelijks voorkomen. Het gaat vooral om doelen zoals personenwagens, lemen huizen, grotten en personen in bebost of open terrein. De munitie moet een grote precisie hebben om slachtoffers onder de burgerbevolking en nevenschade zoveel mogelijk te voorkomen.

Zo voldoet het pakket niet meer voldoende aan de eisen die tegenwoordig worden gesteld aan precisie en proportionaliteit. Verder is een deel van de munitie onbruikbaar geworden ten gevolge van het verbod op clustermunitie dat sinds eind 2008 van kracht is. Daarnaast bereikt een deel van het munitiepakket in 2012 het einde van de technische levensduur. Ten slotte hebben diverse technologische ontwikkelingen geleid tot nieuwe munitietypen die beter geschikt zijn voor modern militair optreden. Deze combinatie van factoren maakt een herziening van het munitiepakket voor de Apache noodzakelijk.

Bron: Defensie

Actueel

4355-Chinook-Richard-van-Tilborg

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van en over Vliegbasis Gilze-Rijen.

Ga naar Actueel ►

Wrecks & relics

wrecks and relics

Op de vliegbasis Gilze-Rijen zijn een aantal wrecks & relics verzameld. Bekijk o.a. de opgeslagen toestellen.

Ga naar Wrecks & relics ►

Overige gebruikers

overige gebruikers

Bezoek de Bergingsdienst of het VOTC die o.a. verantwoordelijk is voor combat en watersurvival training.

Ga naar Overige gebruikers ►

Deployments (historie)

deplyoments historie

Van 1977 t/m 1993 was de vliegbasis Gilze-Rijen gastheer voor zeven deployments voor de USAF.

Ga naar deployments ►

Scanner info

scannerinfo

Bekijk de frequenties van vliegbasis Gilze-Rijen en callsigns bij de DHC en de helikopters.

Ga naar Scannerinfo ►

Historie

historie

Lees over het ontstaan van de vliegbasis, WO II, de bevrijding en de komst van de straaljagers.

Ga naar Historie ►

Nieuwsbrief ontvangen?