Vliegbasis Gilze-Rijen

Geplaatst: 26/01/2011 (geupdate 27/01/2011)

Bij Boeing Helicopters in Philadelphia zijn op 25 januari de succesvolle eerste vluchten met een Nederlandse CH-47F Chinook gevierd. Het betreft de nieuwste variant van de transporthelikopter, waarvan Defensie er in totaal zes heeft gekocht.

Het testprogramma begon op 8 december vorig jaar toen de eerste testvlucht werd uitgevoerd en zal tot medio augustus lopen. Voor de testvluchten zijn twee toestellen beschikbaar die samen ongeveer een 100 vluchten zullen uitvoeren. De Defensie Materieel Organisatie draagt het eerste toestel naar verwachting aan het einde van dit De toekomstige D-890 met testregistratie N1004W [Boeing]jaar over aan de luchtmacht. De overige toestellen volgen daarna binnen een halfjaar. Als de uitbreiding van de Chinook-vloot is voltooid, beschikt Nederland over 17 Chinooks. 

Behalve het kleurschema - grijs in plaats van groen - en het onderhoudsvriendelijke airframe, is het merendeel van de verschillen tussen de modellen F en D van operationeel technische aard. Zo beschikt de nieuwe variant over een verbeterde cockpit. Met behulp van een digitaal automatisch vliegsysteem kan de vlieger nog secuurder en veiliger vliegen onder moeilijke omstandigheden, zoals het landen in een stoffige of zanderige omgeving.

De veelzijdig inzetbare CH-47F is een aanvulling op de huidige D-modellen en niet alleen geschikt voor tactisch transport van personeel en goederen, maar ook beter toegerust voor special forces operaties. De ‘F’ kan met een Forward Looking Infrared de omgevingssituatie nog beter in kaart brengen. Daarnaast zijn ze uitgerust met vijf fastrope-posities, een zelfbeschermingssysteem en betere bewapening. Bij de ontwikkeling is rekening gehouden met eventuele toekomstige uitbreidingen en verbeteringen, zoals de verdediging tegen vijandige raketten.

Bron: Ministerie van Defensie & Boeing

Actueel

4355-Chinook-Richard-van-Tilborg

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van en over Vliegbasis Gilze-Rijen.

Ga naar Actueel ►

Wrecks & relics

wrecks and relics

Op de vliegbasis Gilze-Rijen zijn een aantal wrecks & relics verzameld. Bekijk o.a. de opgeslagen toestellen.

Ga naar Wrecks & relics ►

Overige gebruikers

overige gebruikers

Bezoek de Bergingsdienst of het VOTC die o.a. verantwoordelijk is voor combat en watersurvival training.

Ga naar Overige gebruikers ►

Deployments (historie)

deplyoments historie

Van 1977 t/m 1993 was de vliegbasis Gilze-Rijen gastheer voor zeven deployments voor de USAF.

Ga naar deployments ►

Scanner info

scannerinfo

Bekijk de frequenties van vliegbasis Gilze-Rijen en callsigns bij de DHC en de helikopters.

Ga naar Scannerinfo ►

Historie

historie

Lees over het ontstaan van de vliegbasis, WO II, de bevrijding en de komst van de straaljagers.

Ga naar Historie ►

Nieuwsbrief ontvangen?