Vliegbasis Gilze-Rijen

Foto: Mark de GreeuwGeplaatst: 12/04/2011

De afgelopen vrijdag aangekondigde bezuinigingen op Defensie zijn op vliegbasis Gilze-Rijen ingeslagen als een bom. De plannen voorzien in een voortijdig uitdienststelling van alle 17 Cougar helikopters en mogelijke verplaatsing van het helikopter onderhoud naar Woensdrecht. In totaal zullen er 200 tot 600 van de 1900 arbeidsplaatsen op de basis verdwijnen.

Op maandag 11 april heeft minister Hillen van Defensie, vergezeld door de commandant der strijdkrachten generaal Peter van Uhm en de commandant luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Jac Jansen, zijn bezuinigingsplannen ten overstaan van meer dan 1000 werknemers op de vliegbasis Gilze-Rijen verder toegelicht. De minister toonde begrip voor de onrust die er momenteel heerst onder de Defensie medewerkers.

De plannen voorzien dat er per 9 mei aanstaande al 14 Cougars helikopters buiten gebruik worden gesteld. De resterende drie Cougars zullen worden ingezet voor SAR-taken naast de AB-412's van 303 Squadron op Leeuwarden. Zodra de NH-90 beschikbaar is voor het uitvoeren van de SAR taken (vermoedelijk in 2012), zullen de resterende drie Cougars ook uit dienst worden genomen. Naar verwachting zal 300 Squadron, met de uitdienststelling van de Cougar per 9 mei, direct opgeheven worden of in zeer afgeslankte vorm doorgaan. Waar de resterende drie Cougars alsmede de vier Alouettes (die tot 2012 in dienst blijven) dan ondergebracht worden is op dit moment nog niet duidelijk.

Naast het verdwijnen van een aantal helikopters verdwijnt mogelijk ook het onderhoud van de overige helikopters. Het is de bedoeling dat het onderhoud van de F-16's en helikopters geconcentreerd gaat worden op de vliegbasis Woensdrecht. Hierdoor breken ook voor het 930 Squadron, waarvoor nog niet zo lang geleden een gloednieuw onderhoudscomplex is gebouwd, onzekere tijden aan.

Bron: BN De Stem in combinatie met eigen nieuwsgaring

Actueel

4355-Chinook-Richard-van-Tilborg

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van en over Vliegbasis Gilze-Rijen.

Ga naar Actueel ►

Wrecks & relics

wrecks and relics

Op de vliegbasis Gilze-Rijen zijn een aantal wrecks & relics verzameld. Bekijk o.a. de opgeslagen toestellen.

Ga naar Wrecks & relics ►

Overige gebruikers

overige gebruikers

Bezoek de Bergingsdienst of het VOTC die o.a. verantwoordelijk is voor combat en watersurvival training.

Ga naar Overige gebruikers ►

Deployments (historie)

deplyoments historie

Van 1977 t/m 1993 was de vliegbasis Gilze-Rijen gastheer voor zeven deployments voor de USAF.

Ga naar deployments ►

Scanner info

scannerinfo

Bekijk de frequenties van vliegbasis Gilze-Rijen en callsigns bij de DHC en de helikopters.

Ga naar Scannerinfo ►

Historie

historie

Lees over het ontstaan van de vliegbasis, WO II, de bevrijding en de komst van de straaljagers.

Ga naar Historie ►

Nieuwsbrief ontvangen?