Vliegbasis Gilze-Rijen

Geplaatst: 30/04/2011

De periode dat Nederlandse helikopters actief waren in Afghanistan is woensdagmiddag 27 april gemarkeerd met een parade op vliegbasis Gilze-Rijen. Tussen 2004 en 2010 werden diverse luchtmachthelikopters bijna onafgebroken ingezet voor missies ten behoeve van de International Security and Assistance Force (ISAF).

Foto: John KuijstersTijdens de parade werd, samen met het thuisfront van de militairen, stil gestaan bij de inzet van de helikopters in Afghanistan. Aan een vijftigtal militairen van het Defensie Helikopter Commando werd vervolgens gevechtsinsignes uitgereikt. Militairen komen hiervoor in aanmerking wanneer zij hebben deelgenomen aan een militaire operatie waarbij sprake is van vijandelijk optreden met direct vuur of hiermee vergelijkbare gevechtsomstandigheden. De insignes werden uitgereikt door Professor Meester Pieter van Vollenhoven, Ridder der 4e klasse in de Militaire Willemsorde en drager van het vliegerkruis kapitein b.d. Frits den Ouden, Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Jac Jansen en de Commandant van het Defensie Helikopter Commando commodore Theo ten Haaf.

Vanaf 2004 zijn Apache-gevechtshelikopters uitgezonden naar Afghanistan, de meeste tijd gestationeerd in Tarin Kowt in de provincie Uruzgan. Vanaf 2006 losten Cougar- en Chinook-transporthelikopters elkaar om het half jaar af, met Kandahar Airfield in de provincie Kandahar als uitvalsbasis. Vanaf november 2010 zijn alle helikopters weer terug op hun thuisbasis Vliegbasis Gilze-Rijen.

De parade, muzikaal opgeluisterd door de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht, bestond uit de verschillende squadrons van het Defensie Helikopter Commando en werd afgesloten met een fly-by van Apaches, Chinooks en Cougars.

Bron: John Kuijsters & Ministerie van Defensie

Actueel

4355-Chinook-Richard-van-Tilborg

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van en over Vliegbasis Gilze-Rijen.

Ga naar Actueel ►

Wrecks & relics

wrecks and relics

Op de vliegbasis Gilze-Rijen zijn een aantal wrecks & relics verzameld. Bekijk o.a. de opgeslagen toestellen.

Ga naar Wrecks & relics ►

Overige gebruikers

overige gebruikers

Bezoek de Bergingsdienst of het VOTC die o.a. verantwoordelijk is voor combat en watersurvival training.

Ga naar Overige gebruikers ►

Deployments (historie)

deplyoments historie

Van 1977 t/m 1993 was de vliegbasis Gilze-Rijen gastheer voor zeven deployments voor de USAF.

Ga naar deployments ►

Scanner info

scannerinfo

Bekijk de frequenties van vliegbasis Gilze-Rijen en callsigns bij de DHC en de helikopters.

Ga naar Scannerinfo ►

Historie

historie

Lees over het ontstaan van de vliegbasis, WO II, de bevrijding en de komst van de straaljagers.

Ga naar Historie ►

Nieuwsbrief ontvangen?