Vliegbasis Gilze-Rijen

Geplaatst: 13/05/2011

Drie Cougar-helikopters hadden dit jaar de taak om diverse artiesten op donderdag 5 mei door Nederland te vervoeren. Een mooie, maar onwerkelijke dag voor de bemanningen van 300 Squadron. Voor velen van hen was het de laatste operationele vlucht op de Cougar.

Foto: Kees van der VeldenZoals elk jaar ondersteunt Defensie het Nationaal Comite 4 en 5 mei met luchttransport. Dankzij de inzet van de helikopters kunnen de verschillende artiesten snel van het ene festivalpodium naar het andere komen. Dit jaar waren het de bands Moke, The Opposites & The Partysquad en zanger Waylon die als 'Ambassadeurs van de Vrijheid' het belang van vrijheid wereldwijd onderstreepten in onder meer Amsterdam, Den Haag, Zwolle en Den Bosch. De vliegers en loadmasters hadden wel een dubbel gevoel bij deze dag, aangezien het voor velen van hen de laatste operationele vlucht betrof. Ze werden echter wel verrast door de artiesten, die tijdens hun show het stilzetten van de Cougars op 9 mei aanhaalden en de crews onder een daverend applaus het podium opvroegen om de bemanning te bedanken.

Bij terugkomst op Gilze-Rijen stonden de bemanningen een warm onthaal door de aanwezige collega's te wachten. Met een laatste groet naar de toren en een ererondje langs commandant DHC Theo ten Haaf en commandant 300 Squadron Roel Cuppes komt voor de Cougar een einde aan jaren van trouwe dienst. Of de bevrijdingsvluchten in 2012 doorgang zullen vinden valt nog te bezien. Het stilzetten van de Cougars zorgt ervoor dat Defensie minder flexibel is om dit soort evenementen te kunnen ondersteunen.

Bron: Ministerie van Defensie

Actueel

4355-Chinook-Richard-van-Tilborg

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van en over Vliegbasis Gilze-Rijen.

Ga naar Actueel ►

Wrecks & relics

wrecks and relics

Op de vliegbasis Gilze-Rijen zijn een aantal wrecks & relics verzameld. Bekijk o.a. de opgeslagen toestellen.

Ga naar Wrecks & relics ►

Overige gebruikers

overige gebruikers

Bezoek de Bergingsdienst of het VOTC die o.a. verantwoordelijk is voor combat en watersurvival training.

Ga naar Overige gebruikers ►

Deployments (historie)

deplyoments historie

Van 1977 t/m 1993 was de vliegbasis Gilze-Rijen gastheer voor zeven deployments voor de USAF.

Ga naar deployments ►

Scanner info

scannerinfo

Bekijk de frequenties van vliegbasis Gilze-Rijen en callsigns bij de DHC en de helikopters.

Ga naar Scannerinfo ►

Historie

historie

Lees over het ontstaan van de vliegbasis, WO II, de bevrijding en de komst van de straaljagers.

Ga naar Historie ►

Nieuwsbrief ontvangen?