Vliegbasis Gilze-Rijen

Geplaatst: 01/07/2011
 
Na ruim 30 jaar is er op 30 juni een einde gekomen aan de Search and Rescue (SAR)-taken voor de Lynx-helikopters van het Defensie Helikopter Commando (DHC). Vanaf 1 juli is deze verantwoordelijkheid overgenomen door het 303 SAR-squadron en een civiele partner.
Foto: Defensie

Al decennia is de Marine Luchtvaart Dienst verantwoordelijk voor het uitvoeren van SAR-operaties op het Nederlandse deel van de Noordzee en de binnenlandse wateren. Sinds 1962 deed zij 1332 reddingen op zee, vaak onder bijzondere omstandigheden. Ook werden drie Lynx-helikopters in januari 1996 ingezet tijdens de watersnood in Limburg. Daarnaast werden in de Nieuwjaarsnacht van 2001 onder meer slachtoffers van de horecabrand in Volendam naar een traumacentrum vervoerd.

Het wegvallen van de SAR-taken voor het 860 Squadron betekent niet dat alle Lynxen stil komen te staan. Een aantal wordt nog steeds actief ingezet vanaf marineschepen bij onder meer antipiraterij-missies en drugsbestrijdingsoperaties. De nieuwe NH90-helikopters nemen de komende jaren die taken geleidelijk over.
Per 1 juli worden overdag de SAR taken op de Noordzee overgenomen door een AB412 van 303 Squadron vanaf vliegbasis Leeuwarden. 's Nachts worden de taken waargenomen door een AS365 Dauphin helikopter van Noordzee Helikopters Vlaanderen (NHV) vanaf de Rotterdamse Maasvlakte. De heli wordt ingehuurd door de brancheorganisatie van oliemaatschappijen in Nederland, de Nederlandse Olie en Gas Exploratie en Productie Associatie (NOGEPA).
De laatste SAR-inzet met een Lynx vond plaats op 29 juni. De maritieme helikopter van Vliegkamp De Kooij bracht daarbij een patiënt vanaf zee naar het vasteland.

Bron: Ministerie van Defensie en eigen nieuwsgaring

Actueel

4355-Chinook-Richard-van-Tilborg

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van en over Vliegbasis Gilze-Rijen.

Ga naar Actueel ►

Wrecks & relics

wrecks and relics

Op de vliegbasis Gilze-Rijen zijn een aantal wrecks & relics verzameld. Bekijk o.a. de opgeslagen toestellen.

Ga naar Wrecks & relics ►

Overige gebruikers

overige gebruikers

Bezoek de Bergingsdienst of het VOTC die o.a. verantwoordelijk is voor combat en watersurvival training.

Ga naar Overige gebruikers ►

Deployments (historie)

deplyoments historie

Van 1977 t/m 1993 was de vliegbasis Gilze-Rijen gastheer voor zeven deployments voor de USAF.

Ga naar deployments ►

Scanner info

scannerinfo

Bekijk de frequenties van vliegbasis Gilze-Rijen en callsigns bij de DHC en de helikopters.

Ga naar Scannerinfo ►

Historie

historie

Lees over het ontstaan van de vliegbasis, WO II, de bevrijding en de komst van de straaljagers.

Ga naar Historie ►

Nieuwsbrief ontvangen?